Kiss předvedou v pátek v Praze svou „strašidelnou“ show

Praha - Americká kapela proslavená komiksovými maskami a "strašidelnou" pódiovou show vystoupí v pátek v pražské O2 Areně. Diváci se vedle glamrockové muziky mohou těšit na typické chrlení umělé krve, dlouhý vyplazený jazyk Geneho Simmonse a další atributy provázející koncerty skupiny, jejíž členové se prezentují v převlečení za démona, hvězdného chlapce, mimozemšťana a kočku.

„Jedná se o velkou produkci, rekvizity a pódium přiveze 14 kamionů, očekáváme plnou halu, člena kapely plachtícího nad hlavami diváků a další překvapení,“ řekl dnes Petr Novák z agentury Live Nation, která koncert uspořádá.

Provokativní kapela proslavená bláznivou image i sexuálními výstřelky se do Evropy vrátila po osmi letech od svého předchozího velkého turné Psycho Circus. Tehdy se zastavila také v Praze, bylo to její třetí vystoupení před českým publikem. Poprvé se zde představila na dvou koncertech v roce 1996 v pražské Sportovní hale, o rok později zahrnula své příznivce bombastickými světelnými efekty a sloupy ohně na stadionu Juliska. V roce 1999 do Sportovní haly přivezla trojrozměrné vizuální efekty.

Na novém turné, které je oslavou 35. výročí od jejich založení, od března Kiss již zahráli v Austrálii, na Novém Zélandu, v Itálii, Německu, Rakousku, Srbsku, Bulharsku, Řecku, Rusku a ve Skandinávii. Podle internetových stránek například ve Stockholmu zmizelo všech 32.500 lístků na koncert za méně než 20 minut, v Helsinkách muselo být přidáno další vystoupení, protože lístky na první show byly pryč za neuvěřitelných sedm minut. V Praze podle Nováka dnes zbývalo na páteční koncert několik stovek posledních vstupenek.

Kiss založili v roce 1972 baskytarista a zpěvák Gene Simmons a kytarista a zpěvák Paul Stanley. Ti jediní z původní sestavy v kapele po různých personálních změnách vydrželi a jsou součástí i dnešního kvarteta. Nyní s nimi hrají kytarista Tommy Thrayer a bubeník Eric Singer.

Za svou kariéru Kiss prodali téměř 100 milionů hudebních nosičů. Pro komunistický režim v bývalém Československu byli nepřijatelní nejen pro hlučnou muziku, ale také kvůli logu s runovými S evokujícími uniformy jednotek SS. Podsouvat Kiss nacistické sklony je však podle hudebních publicistů nesmysl. Už proto, že dva zakládající členové jsou židovského původu.