The Stooges v čele s Iggy Popem vystoupí v září v Praze

Praha - Jednašedesátiletá ikona rockové muziky a praotec punku Iggy Pop vystoupí s kapelou The Stooges 20. září v pražské Areně HC Sparta. Letos vydala obnovená skupina album The Weirdness, které na turné podporuje. V Česku Iggy vystupoval již několikrát, s obnovenými The Stooges to bude poprvé. Uvedl to dnes David Gaydečka z pořádajících United Islands. Vstupenky na koncert budou v předprodeji od 9. června.

Zpěvák, který proslul divokým chováním na pódiu a drogovými experimenty všeho druhu, se narodil 21. dubna 1947 v michiganském městečku Muskegon. Na hudební scéně se vynořil koncem 60. let se skupinou The Stooges. Pro britské punkery byla zásadní inspirací právě americká škola v čele s divokým „kmotrem punku“, jak je přezdíván, a syrová hudba plná ostrých kytarových rifů katapultovala Iggyho Popa mezi velikány rockové hudby.

Po celá léta ale nasával i další hudební styly a už dlouho je jedním z nejvšestrannějších hudebníků. Kdysi si prožil těžké období alkoholové a drogové závislosti, což mimo jiné vedlo k rozpadu The Stooges v 70. letech. Původní sestavu kromě Iggyho tvořili bratři Ron (kytarista) a Sčoty (bubeník) Ashetonové, na basu hrál Dave Alexander, který již zemřel. Místo něj nyní hraje Mike Watt, jinak je sestava stejná.

Iggy Pop, který letos v březnu uvedl do Rokenrolové síně slávy královnu popu Madonnu, spolupracoval s Davidem Bowiem. Ten ho pozval do Západního Berlína, kde mu produkoval nebo mu pomáhal natočit jeho první dvě sólové, pro mnohé fanoušky nejlepší desky - The Idiot a Lust for Life. Obě vyšly v roce 1977.

Společně s Tomem Waitsem se Iggy Pop blýskl ve filmové povídce Jima Jarmusche Kafe a cigára (1986) a v Jarmuschově snímku Mrtvý muž (1995) diváky okouzlil v roli výstředního lovce kožešin, který měl zálibu v ženských šatech a ve vaření.

Žánrový rozptyl jeho sólových desek byl velice pestrý a občas překvapil i baladami či někdy až popovými a chytlavými písněmi.

Vydáno pod