Nad olomouckým muzeem se vznášela židle

Olomouc - Téměř třímetrová, tunu vážící socha od Magdaleny Jetelové se dnes stěhuje z Muzea moderního umění v Olomouci do Litomyšle. Z terasy muzea na nákladní automobil přepravil sochu jeřáb. Slavná židle z jilmového dřeva "uplavala" v roce 2002 po rozvodněné Vltavě desítky kilometrů a nyní putuje po českých a moravských městech.

Práce významné české sochařky Magdaleny Jetelové (nar. 1946) původně stála na kamenné stěně uprostřed Vltavy před pražským Museem Kampa. Při povodních v roce 2002 ji proud vody odnesl asi čtyřicet kilometrů, do Vraňan nad Vltavou.

U Musea Kampa trůní od roku 2003 o něco větší replika, kterou ze dřeva stromů poničených povodní vytvořili studenti v ateliéru Kurta Gebauera na pražské Vysoké škole umělecko-průmyslové.

Již v roce 1981 se menší varianta sochy objevila na výstavě v Praze. O rok později se stala jedním ze symbolů nezávislého českého umění na výstavě Židle 20. století v Uměleckoprůmyslovém muzeu.

Magdalena Jetelová absolvovala Akademii výtvarných umění v Praze (1970, prof. Karel Hladík a prof. Jiří Bradáček) a studovala také v Miláně na Accademia di Brera (1967-1968, prof. Marino Marini). Od roku 1985 žije v Německu, roku 1990 se stala profesorkou na Státní umělecké akademii v Düsseldorfu.

Je čestnou členkou Akademie umění v Berlíně a nositelkou řady prestižních cen. Uspořádala velké množství samostatných výstav a zúčastnila se mnoha důležitých skupinových výstav po celém světě. Vytvořila náročné prostorové instalace v mnoha prestižních muzeích v Evropě, Spojených státech, Japonsku a několika dalších státech Asie.