Mezinárodní hudební festival Janáčkův máj uzavře slavný houslový virtuos

Ostrava - V Domě kultury města Ostravy se večer představí Český národní symfonický orchestr pod vedením dirigenta Libora Peška. Na vyprodaném koncertu zazní nejen hudba Leoše Janáčka, ale houslový virtuos Shlomo Mintz přednese také Čajkovského houslový koncert.

„Ačkoli s Českým národním symfonickým orchestrem vystupuji poprvé, většinu jeho členů znám již z dřívějška. Vždy jsem s českými hudebníky měl vřelé vztahy a vždy mě velmi těšilo s nimi hrát, ať už v Praze nebo kdekoli jinde.“

Izraelský hudebník v rozhovoru v pořadu ČT - Dobré ráno dále prozradil, že vzhledem k jeho dirigentské praxi v přípravě na závěrečný koncert výjimečně s dirigentem Liborem Peškem probírali nejen interpretační stránku, ale i pojetí z pohledu dirigenta. Kromě Čajkovského houslového koncertu Mintz zahraje i skladby českých skladatelů, jmenovitě Dvořáka a Janáčka. K tomu houslista uvedl, že ho vždy těšil starý slovanský Dvořákův vztah k hudbě. „Mám velmi rád českou hudbu, je to bohatá kultura, která je mi blízká i vzhledem ke slovanským kořenům mé rodiny. Nyní studuji soudobé dílo pro housle od Adama Skoumala, se kterým bych měl vystoupit příští rok na Pražském jaru,“ uzavřel Shlomo Mintz.

Letošní 33. ročník festivalu Janáčkův máj nabídl příznivcům vážné hudby více než dvě desítky koncertů, z nichž zhruba polovina byla vyprodána. Festival se letos poprvé přesunul z Ostravy i do dalších měst Moravskoslezského kraje, k čemuž ředitel festivalu Jaromír Javůrek dodal: „Kostel v Ludgeřovicích na Opavsku praskal ve švech. Stejně tak společenský sál v Lázních Darkov na Karvinsku.“ Podle Javůrka by se festival měl v příštích letech objevit i v dalších městech. Organizační tým je chce vždy střídat. Na letošní ročník bylo v prodeji celkem 9000 vstupenek.