Praha zažije už pátou muzejní noc

Praha - Hlavní město zažije už popáté muzejní noc. Během akce se může každý návštěvník akce svézt devíti speciálními autobusovými linkami po několika pražských muzeích a galeriích, do nichž je navíc vstup zcela zdarma.

Dopravní podnik hlavního města Prahy vypraví o muzejní noci celkem devět speciálních autobusových linek. Kromě nich bude 14. června jezdit déle také pražské metro a lanová dráha na Petřín.

Autobusy zapojené do muzejní noci začnou jezdit od 18:30, jejich interval bude průměrně tři minuty. Linka číslo sedm bude jezdit po 25 minutách. Cestující v nich budou jezdit zdarma, stejně tak bude zdarma i vstup do kulturních institucí jako jsou muzea nebo galerie.

Poslední jízdy autobusů pak začnou od půlnoci do 1:00, podle čísla autobusu. Provoz metra včetně záchytných parkovišť bude prodloužen přibližně do 1:30 hodin, poslední jízda lanové dráhy na Petřín se uskuteční v 1:15 hodin.

Změny se dotknou také tramvaje číslo 17, která bude po 18. hodině odkloněna v úseku Čechův most - Staroměstská přes zastávku Malostranská. Přes den také nebude otevřeno Muzeum MHD ve vozovně Střešovice.

S projektem první muzejní noci, akce obvyklé už řadu let v evropských metropolích, přišlo v roce 2004 pražské Národní muzeum. Jde o jednoduchý princip, kdy muzea a galerie zůstanou otevřeny do pozdních nočních hodin a svým návštěvníkům nabízejí něco, co není v jejich denním programu běžné.

Linka - Trasa - Interval

1 - Staroměstská - Trocnovská - Staroměstská - 7 - 8 minut
2 - Staroměstská - Trója - Staroměstská - 7 - 8 minut
3 - Staroměstská - Karlov - Vyšehrad - Staroměstská - 4 minuty
4 - Staroměstská - Hradčanské náměstí - Staroměstská - 4 minuty
5 - Staroměstská - Malostranské náměstí - Staroměstská - 10 minut
6 - Staroměstská - Zbraslavské náměstí - Staroměstská - 15 minut
7 - Staroměstská - Letecké muzeum Kbely - Staroměstská - 15 minut
8 - Staroměstská - Zemědělské muzeum - Kaštan - Staroměstská - 25 minut
9 - Černý Most - Chvaly - Černý Most - 20 minut