Izraelský taneční soubor předvedl svět fantazie, snů a magie

Praha - V rámci festivalu Tanec Praha vystoupil v Hudebním divadle Karlín slavný izraelský soubor Kibbutz Contemporary Dance Company. Představení Ekodoom choreografa Ramiho Be´era bylo postaveno jako podobenství dnešního světa. Složitost lidského soužití a měnící se vztahy jedinců k sobě navzájem i ke společnosti jsou základní témata, na kterých je inscenace postavena.

I když festival Tanec Praha potrvá do konce června, představení Kibbutz Contemporary Dance Company (KCDC) bylo jednoznačně označeno za jeho vrchol. „Název Ekodoom si hraje s několika významy slova -eko-, může nám rezonovat jako echo, zvuk nebo ozvěna, ale evokuje i pojem ekologie. Doom znamená 'konec světa' či 'soudný den'. Ekodoom, navzdory významu tohoto slova, není temné dílo, je o životě jako takovém, se všemi jeho podobami, o cyklu života, zrození a smrti. Zároveň je o různých formách partnerského vztahu a o vztahu jedince a společnosti,“ vysvětluje název umělecký ředitel souboru Rami Be´er.

Be´er je nejen choreografem představení, ale také autorem scény i kostýmů. Jako choreograf používá expresivní výraz, spojuje odvážný, energický i smyslný a živočišný pohyb s pohybovými variacemi, které jsou někdy až na hranici možností lidského těla. Přitom klade velký důraz na estetický zážitek z předváděného.

„Jde mi o to přimět diváka, aby odcházel obohacen o divadelní zážitek a byl vyprovokován i k přemýšlení o světě, o sobě, o existenci jako takové. Jsem přesvědčen, že tanec má moc vytvářet komunikaci mezi lidmi, a tím budovat mosty mezi různými národy,“ říká o své práci autor.

Kromě hudby, která prý u Be´era vždy stojí na začátku nové inscenace, hraje významnou roli i světelný design, na jehož podobě se také sám podílí. V Ekodoom zní hudba autorů spojených se skupinami Laibach, Rammstein či Einstürzende Neubauten.

KCDC se na Tanci Praha představil již v roce 1992, v roce 2001 pak vystoupil v Kongresovém centru Praha v rámci oslav 53. výročí státu Izrael. Současné vystoupení bylo podle izraelského velvyslanectví v ČR vrcholem jeho aktivit k letošnímu 60. výročí založení státu.  

Svůj název má soubor podle kibucu, kde jej založila Jehudit Arnonová, rodačka z Komárna. Společně s manželem a dalšími přistěhovalci založili v Izraeli kibuc Ga'aton, kde brzy začalo fungovat taneční centrum. Nejprve se jako amatéři věnovali lidovým tancům, brzy se ale v kibucu začal rozvíjet moderní tanec. Jehudit se začala intenzivně zabývat vzděláváním mladých tanečníků a založila soubor KCDC, který řídila od roku 1970 do roku 1996, kdy předala funkci svému žákovi Ramimu Be'erovi. V průběhu let KCDC získal světové renomé. Be´erova tvorba přinesla souboru jedinečnost a světové uznání a soubor pod jeho vedením pravidelně vystupuje na scénách v USA, Kanadě, Jižní Americe a Evropě.

Kibbutz Contemporary Dance Copany v rámci festivalu Tanec Praha vystoupil již v Brně, 10. června se představí opět v Hudebním divadle Karlín. Poté se festival z velké scény karlínského divadla stěhuje do Divadla Ponec, kde proběhnou představení menšího formátu.