Zmařené naděje roku 1968 tématem filmového festivalu

Praha - V kinech Aero, Světozor a v letním kině na Střeleckém ostrově dnes začíná festival Film a dějiny, letos zaměřený na rok 1968. Do 14. června nabídne každý den ve třech blocích snímky reflektující období pražského jara. Festival s mottem Ten, kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat nabídne dobové a současné dokumenty, umělecké reflexe, zahraniční snímky i normalizační filmy. Projekce budou uvádět odborní lektoři, součástí programu jsou i besedy s pamětníky, filmaři a žurnalisty.

Přehlídka bude slavnostně zahájena v 17 hodin v kině Aero, kromě dvou dokumentů z roku 1968 - Dějiny na osm Václava Táborského a V srdci Evropy Drahoslava Holuba - nabídne debatu na téma Mýty roku 1968 s Milanem Otáhalem, Petrem Blažkem, Jiřím Diensbierem a Erikem Taberym. Ve večerním bloku je zařazen hraný film Philipa Kaufmana Nesnesitelná lehkost bytí.

V dalších dnech zhlédnou diváci například filmy Zabitá neděle režisérky Drahomíry Vihanové, Případ pro začínajícího kata Pavla Juráčka nebo Schormův Den sedmý, osmá noc. Kameraman Stanislav Milota osobně uvede své dokumenty z let 1968 a 1969 Zmatek a Jan 69, výjimečná filmová svědectví s pohnutým osudem; snímky natočené pomocí oficiální techniky Barrandovských studií přečkaly dobu totality díky osvíceným jedincům i náhodám ve filmových archivech.

Festival pořádaný Ústavem pro studium totalitních režimů má za cíl vtáhnout veřejnost do dějin a jeho součástí jsou i dopolední pásma filmů pro školy. Zakončí jej mimořádné promítání na Náměstí Jiřího z Poděbrad, které nabídne britský snímek Invaze, působivě rekonstruující noční zasedání ÚV KSČ z 20. na 21. srpna 1968. V kině Aero ve stejnou dobu začne filmový maraton s názvem „Steklá“ noc normalizační, který až do časných ranních hodin nabídne tři snímky režiséra Karla Steklého z počátku 70. let.

Vydáno pod