Jihoafričtí fotografové dokazují v Galerii Langhans, že se nebojí

Praha - V Galerii Langhans začíná výstava děl studentů a absolventů jihoafrické fotografické školy Market Photo Workshop. Expozice nazvaná I am not afraid (Nebojím se) zachycuje život a proměny jihoafrické společnosti po pádu apartheidu počátkem 90. let minulého století. Škola byla založená již na konci 80. let a byla jednou z prvních vzdělávacích institucí v JAR. Výstava potrvá do 17. srpna.

Představující se autoři vycházejí z tradice angažovaného dokumentu a dotýkají se témat jako násilí, sexuální nerovnoprávnost a ekonomická nespravedlnost. K vidění jsou také tematické projekty, v nichž studenti spolu s tvůrci ze sousedních zemí pracují s fenomény migrace, bezdomovectví, zdravotní politiky, vzpomínek a identity v komplexní multietnické společnosti. 

Fotografická škola The Market Photo Workshop byla založena v Johannesburgu Davidem Goldblattem a fungovala bez rasistických předsudků již v době apartheidu. Od svých počátků nabízí zejména krátkodobé, finančně nenáročné kurzy, organizuje ale i roční kurzy dokumentární a žurnalistické fotografie.

Výstava se koná ve spolupráci s rakouskou galerií a časopisem Camera Austria. Sestavila ji vloni na podzim kurátorka Christine Frisinghelli při příležitosti vydání stého čísla časopisu, které bylo celé věnováno této
jihoafrické škole.

„Jihoafrická republika má velmi mladou demohracii, podobně jako Česká republika. Je důležité uvědomit si, jakým způsobem postupovat vpřed,“ říká ředitel Market Photo Workshop John Fleetwood.