Začal svátek televizních hudebních a tanečních žánrů Zlatá Praha

Praha - 45. ročník Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha otevřel své brány. Soutěžní přehlídku nejlepších hudebních a tanečních pořadů všech žánrů z celého světa pořádá Česká televize. Festival zahájil v sobotu večer Den České televize ve Velkém sále Paláce Žofín. V průběhu večera vystoupili kromě jiných Q Vox, Kvarteto sv. Vavřince, Triny a Tomáš Kočko a Orchestr. Festival trvá do 18. června.

Do soutěže je přihlášeno na sto pořadů z 22 zemí. Soupeří spolu ve třech kategoriích: Hudba na obrazovce, Dokumentární pořady o hudbě a tanci a Hudební drama. Snímky posuzoje pětičlenná porota, jíž předsedá mediální odborník a producent Reiner Moritz z Německa, který je loňským držitelem Grand Prix Zlatá Praha za pořad Umění setkávání.

„Zaměření festivalu na tanec a hudbu, ke kterému jsme přistoupili před 15 lety, se ukázalo být správné, neboť tato specializace z festivalu učinila unikátní akci,“ zhodnotil obsah festivalu jeho výkonný ředitel Vítězslav Sýkora, který dále upozornil, že letošní ročník se chce více otevřít veřejnosti. Návštěvníci mohou po registraci zhlédnout ve videotéce všechny nabízené pořady a zúčastnit se doprovodných akcí.

Jedním z doprovodných pořadů je program o etnické hudbě nazvaný World Music Session. Ve stejný den se uskuteční mimo jiné projekce Mozartovy Kouzelné flétny z Curyšské opery, kterou švýcarská televize vysílala na dvou kanálech současně. Byla snímána nejen z pohledu diváka, ale paralelně i ze zákulisí. Přehlídka nabídne také například setkání se zástupci Královské opery Covent Garden v Londýně, kteří představí ukázky z jejich nejlepších zaznamenaných operních a baletních představení. Soutěžit bude mimo jiné filmový portrét o světoznámé ruské sopranistce Galině Višněvské a záznam představení z anglického Glyndenbourne 2007, kde Jiří Bělohlávek dirigoval London Philharmonic Orchestra.

„Co mě osobně těší nejvíce, je to, že festival nenavštěvují jen odborníci, ale i veřejnost. Vidím zřejmou symboličnost v tom, že v centru krásného historického města, v jedné jeho historické budově, se odehrává něco, co je na jedné straně majestátní, přinášející povznášející pocity, a na straně druhé nabízí čistou, ale kvalitní zábavu,“ dodal generální ředitel České televize Jiří Janeček.

V rámci festivalu Zlatá Praha proběhne také obsáhlejší seznámení se zahraničními televizemi. Japonská NHK, indonéská TVRI a ruský Telekanál Kultura promítnou ukázky ze své tvorby a účastníky pohostí typickým občerstvením dané země. Vídeňská IMZ nabízí jak uzavřená jednání, tak i volně přístupné workshopy. Pocty se letos dočká Royal Opera House spolu s choreografem Christopherem Brucem. Program dále doplní například World Music Session se společností Mondomix.

Tradiční České křišťály a cenu Grand Prix udělí porota 18. června. Dále budou předány Ceny České televize, Cena diváků a Cena Nadace Vize 97 Dagmar a Václava Havlových. O stoupající umělecké úrovni a prestiži pražského televizního festivalu svědčí skutečnost, že si ho vybraly již podruhé za sebou také proslulé americké televizní ceny Emmy jako místo konání svého semifinále.