MFF Karlovy Vary nabídne první den pohled do newyorské operní mekky

Praha - Letošní 43. ročník MFF Karlovy Vary vychází vstříc diváků posílením programu v první a poslední den festivalu. Uvádět se budou například snímky ze sekce Horizonty, diváci uvidí i novinky, které vzbudily pozornost na MFF v Cannes. K největší tahákům prvního dne však bude patřit setkání s operou.

Festival představí technologicky i umělecky ojedinělý projekt, který se od roku 2006 stihl stát nadšeně přijatým fenoménem pro filmové i hudební publikum. Sérii přímých satelitních přenosů z newyorského Lincolnova Centra Metropolitan Opera: Live in HD sledovali v sezóně 2007/2008 diváci a posluchači v 600 kinech a kulturních centrech pěti světadílů. Na úspěch přímých přenosů navázal cyklus Encore: opakování nejúspěšnějších inscenací v záznamu. V České republice se partnerem MET a prvním místem přenosů stalo pražské kino Aero.

Výpravná opera Tan Dun: První císař (The First Emperor) je i v tomto kontextu výjimečnou událostí: hluboce a rafinovaně se v ní prolíná čínská a západní kultura. Inscenaci s Plácidem Domingem režíroval v newyorské MET čínský filmař Yimou Zhang (Zavěste červené lucerny, Hrdina, Klan létajících dýk). Diriguje autor hudby Tan Dun, držitel Oscara za hudbu k filmu Tygr a drak.

Opera Tan Dun: První císař se festivalovým divákům představí v zahajovací den, pátek 4. července; v Divadle Husovka otevře v 19 hodin festivalovou sekci s názvem 2008: Hudební odysea. Druhé uvedení je na programu v úterý 8. července.