Zemřel kyrgyzský spisovatel Čingiz Ajtmatov

Norimberk (Německo) - V Norimberku dnes zemřel Čingiz Ajtmatov. Devětasedmdesátiletý kyrgyzský spisovatel, který býval za sovětských dob jedním z nejpopulárnějších autorů, byl do péče německých lékařů přepraven 19. května. Trpěl těžkým zápalem plic a selhávaly mu i ledviny. Podle ruských médií se jeho stav navzdory lékařské péči zhoršoval. Posledních 16 let spisovatel působil jako kyrgyzský velvyslanec v zemích Beneluxu.

Ajtmatov je označován za nejslavnějšího Kyrgyze. Jeho knihy byly přeloženy do 165 jazyků a objevily se v desítkách milionů exemplářů. Mezi jeho nejznámější díla patří romány Labutě nad Issyk-Kulem a Sbohem, trpký živote či novely Džamila, Bílá loď nebo Strakatý pes na břehu moře. Svou poslední knihu, Když padají hory, vydal v roce 2006. Většina jeho děl vyšla česky, nejpopulárnější byl perestrojkový román Popraviště.

Ajtmatov, kterého za svého považují i Rusové, protože psal i rusky, byl také činný v politice a byl velkým zastáncem přestavby posledního sovětského vůdce Michaila Gorbačova. Narodil se 12. prosince 1928 v kyrgyzské vesnici Šeker. Jeho otec zahynul během stalinských čistek v 30. letech minulého století a jeho rodina žila dlouho s označením „nepřítel státu“.

Letošní rok byl v Kyrgyzstánu vyhlášen rokem Čingize Ajtmatova. V Turecku také vznikl výbor, který jej měl navrhnout na Nobelovu cenu za literaturu, iniciativu podporovaly i další turkojazyčné země.