Brněnské Národní divadlo uvádí premiéru Kohoutovy hry Éros

Brno - Éros, poslední hra Pavla Kohouta, má dnes světovou premiéru v Národním divadle v Brně. Hra z rodinného prostředí vykresluje dramatickou situaci - co se stane, když se muž v letech zamiluje do mladičké dívky. Na tomto půdorysu se rýsuje i autorův pohled na nedávná devadesátá léta, bouřlivá a v mnohém nelítostná.

„Uvádění současných textů je jednou z povinností Národního divadla a my jsme vybrali nejproslulejšího českého autora, jehož text se na prknech Reduty uvádí poprvé,“ říká umělecký šéf Reduty Petr Štědroň.

V hlavní roli se divákům premiéry představí Marián Labuda, který prý k premiéře vzhlížel s obavami a s respektem jako k těžké úloze. „Podobnou postavu jsem nikdy nehrál. Tápu v tom a bojím se tak, jak jsem se nikdy nebál,“ prozradil při zkoušách Labuda.

Vedení Národního divadla doufá v to, že Labuda, jehož dobře znají i milovníci filmu, přiláká do Reduty širší diváckou obec. „Zatím jsem nebyl takovým středem ženského zájmu, ta role je pro mě výjimečná, jsem rád, že ani v mém věku vztahy nekončí,“ říká o roli Labuda.

Kohoutova hra popisuje především reakce rodiny na otcovo vzplanutí. Každý z jeho čtyř potomků je v milostném životě nešťastný. Společně se pak snaží zničit otcův nekonvenční vztah. Pozadím milostného a rodinného příběhu jsou poměry v české společnosti v 90. letech minulého století. Ačkoliv zápletka působí jako vypůjčená z telenovely, má inscenace chvílemi až mystický nádech a zachází s motivy z Ibsena a Čechova. „Hra je kuriózní z mnoha pohledů, mám rád kompilace žánrů, silná témata a Pavel se zmocnil tématu, které není tradiční,“ sdělil režisér Jiří Pokorný.

Sedm let od napsání trvalo, než se hra dostala na jeviště. Osmdesátiletý Pavel Kohout si tak světovou premiéru Érose v Brně nenechal ujít. „Hry si žijí svým vlastním životem, který nemůžu už ovlivnit, takový vánoční stromeček se dnes pro mě rozsvítí,“ vyjádřil své dojmy Kohout.

Pokorný, jenž před lety vedl brněnské HaDivadlo a nyní působí v Divadle Na Zábradlí v Praze, si obsazení Labudy prosadil navzdory odlišné typové představě autora. Ve hře dále účinkují například Erika Stárková, Monika Maláčová, Dita Kaplanová, Marie Durnová, Petr Bláha a Petr Halberstadt. Autorem hudby je Petr Kofroň.