Spící týraní andělé Gottfrieda Helnweina

Praha - Výstava významného evropského výtvarníka Gottfrieda Helnweina začala v Galerii Rudolfinum. Češi tak mají poprvé možnost seznámit se s dílem umělce, který provokuje svými realistickými malbami, jejichž podkladem jsou fotografie trýzněných dětí, amerických policistů, nacistů či portréty jeho dlouholetého přítele, kontroverzního zpěváka Marilyn Mansona. Výstava potrvá do konce srpna.

Rakouský umělec Gottfried Helnwein žije střídavě v Irsku a ve Spojených státech. Uznání umělec získal nejprve jako autor kreseb, tento fakt je výrazně čitelný na detailním kresebním podkladu obrazů. Podle kurátora výstavy Petra Nedomy chtěl vždy zasáhnout veřejnost, stále znovu vnášet do normalizovaného každodenního života rušivé elementy. „Gottfried Helnwein je jeden z velmi významných evropských malířů. Jeho fotorealisticky přesná malba má schopnost zachycovat a velmi magicky sdělovat určité poselství,“ upozorňuje Nedoma.

Od zkušeností s holocaustem, i když nepřímými, se Helnwein dostal k hlavnímu tématu, které alespoň symbolicky provází celou jeho tvorbu, dětem. Jak sám říká, kvůli nim se stal umělcem, když totiž náhodou poprvé uviděl jejich týrání na policejních záběrech.

„Ať dělám cokoli, nakonec vždycky skončím u dětí. Jsou metaforou lidské existence, lidského bytí, jsou křehké a zranitelné, ale mají také neomezený potenciál,“ prozrazuje Gottfried Helnwein, který se narodil na konci čtyřicátých let ve Vídni. Poválečná léta byla pro něj velkým zklamáním, odešel tedy do Německa a později do Spojených států. Vedle malby, kresby a fotografie dělá nejrůznější instalace a je také uznávaný scénograf.