Causa Carmen - událost taneční sezony v ND

Praha - Na závěr sezony připravil balet Národního divadla v Praze (ND) večer složený ze dvou jednoaktových choreografií tvůrců reprezentujících špičku současného tance ve světě. Představení nabídne premiéru díla dvojice choreografů mladé generace Uri Ivgiho a Johana Grebena, ve druhé části pak čeští diváci poprvé uvidí světoznámou Carmen Matse Eka z roku 1992. Causa Carmen vstoupí na jeviště ND 14. a 15. června, po dalších dvou červnových uvedeních zůstane titul v repertoáru souboru.

Uri Uvgi a Johan Greben jsou izraelsko-nizozemským tvůrčím tandemem, pracují spolu od roku 2002. Pro jejich dílo, uváděném soubory po celé Evropě, je charakteristická zejména multikulturálnost, absence jakýchkoli hranic. Choreografie Santa Says Cut It! byla vytvořena na míru pražskému souboru, jeho šéf Petr Zuska tvůrce požádal o choreografii vztahující se k fenoménu Carmen. Uvgi a Greben vzali prvky charakteristické pro tento příběh - vášeň, smrt, svobodu a další - a vytvořili abstraktní balet promlouvající prostřednictvím emocí a atmosféry na hudbu nizozemských hudebníků ze skupiny Percossa.

Švéd Mats Ek patří mezi významné choreografické osobnosti již od konce 70. let, vyznačuje se uměním vyprávět ve svých dílech příběh. Balet Carmen vytvořil v roce 1992 pro svůj tehdejší domovský soubor Cullberg Ballet ve Švédsku (pojmenovaný podle Ekovy matky, význačné tanečnice a choreografky Birgit Cullberg). Na hudbu R. K. Ščedrina vycházející z opery G. Biseta vypráví děj pomocí symbolů, metafor a emočně silných situací. Vychází z novely P. Mériméeho, hledá nové významy v jednání jednotlivých postav, obohacuje známý příběh o nové prvky. Samotnou Carmen představuje jako silnou, krásnou ženu s mužskou duší, na scéně se objevuje i její manžel. 

Taneční provedení legendárního příběhu o lásce cikánské dívky a baskitského četníka (Mérimée napsal svou novelu Carmen v roce 1845) se na jevišti pražského ND objevilo naposledy v roce 1997 v choreografii A. Schneidera-Rossmyho. Za ztvárnění mimořádně náročných partů Carmen a Dona Josého získali tehdy tanečníci Tereza Podařilová a Petr Zuska Ceny Thálie. Právě Petr Zuska v nynější choreografii ztvární jindy opomíjenou postavu manžela Carmen. V roli Carmen se představí Sylva Nečasová a Edita Raušerová, v dalších hlavních rolích Alexandre Katsapov, Matěj Urban, Zuzana Susana, Nikola Márová a další. V první části večera zatančí Hana Turečková, Ivana Mikešová, Klára Jelínková, Tomáš Červinka, Jiří Urban, Mário Bakuš a další.