Pořadatelé Pražské muzejní noci zaznamenali 202.000 vstupů

Praha - Tisíce obyvatel a návštěvníků Prahy se v sobotu vydaly na obchůzku kulturních institucí. Zdarma nebo za symbolické vstupné se jim v rámci Pražské muzejní noci v 19:00 otevřely dveře 51 muzeí, galerií a dalších kulturních stánků. Po 1,5 hodině evidovali pořadatelé 55.000 návštěvnických vstupů. Konečné číslo je téměř čtyřikrát větší - organizátoři zaznamenali 202 tisíc vstupů. Kromě stálých expozic a aktuálních výstav mohli účastníci Pražské muzejní noci navíc vidět třeba bojový letoun JAS-39 Gripen takřka "v akci", ochutnat pochoutky z brambor, prohlédnout si Pražskou bibli z roku 1488, Morseův telegraf a vytisknout si pamětní list na historickém knižním lisu.

Pražská muzejní noc se konala popáté. I letos vyšel zájemcům o prohlídku vstříc dopravní podnik. Zdarma je po Praze vozilo devět autobusových linek, které většinu míst propojovaly. Do akce bylo zapojeno 53 autobusů, celkem 421 spojů. Do 01:30 byl prodloužen provoz všech tras metra a poslední lanovka na Petřín vyjela oproti zvyklostem až v 01:15 hodin.

„Neobjevili jsme Ameriku, obdobné akce existují už dlouho v evropských metropolích i v zámoří. Před těmi pěti lety jsme se vlastně nechali touto dlouhou tradicí inspirovat,“ vysvětlil generální ředitel Národního muzea v Praze Michal Lukeš. Je místopředsedou Asociace muzeí a galerií, která se před čtyřmi lety k této akci jako spoluorganizátor připojila, čímž přerostla rámec hlavního města.

Takzvaný Festival muzejních nocí od té doby navázal na mezinárodní svátek muzeí (18. května). V polovině května byl zahájen v Mikulově a nyní v Praze vyvrcholil. Zapojilo se do něj 139 institucí v téměř stovce měst.

Princip muzejních nocí je jednoduchý: muzea a galerie zůstanou otevřeny do pozdních nočních hodin a návštěvníkům nabídnou něco, co není v jejich denním programu běžné. Volným vstupem počínaje a koncerty, divadelními a tanečními představeními, performancemi, ukázkami řemesel, ochutnávkami dobových jídel, soutěžemi, přednáškami, videoprojekcemi, besedami a komentovanými prohlídkami konče. Na řadě míst se lidé dostanou i do depozitářů a mají možnost spatřit exponáty běžně nevystavované.

A protože se první Pražská muzejní noc setkala s nebývalým ohlasem, už v roce 2005 se k Praze připojilo na 70 měst se stovkou muzeí a galerií. Letos je to o tři desítky měst více, přičemž počet „návštěvnických vstupů“ dosáhl loni jen v Praze 171.000.

Městská knihovna vystavila Pražskou bibli z roku 1488, v Leteckém muzeu ve Kbelích přistál vpodvečer gripen a po 22. hodině odletěl na základnu do Čáslavi. Zemědělské muzeum na Letné uspořádalo bramborové hody, v Muzeu policie na Karlově vystoupil dechový kvartet Hudby Hradní stráže a gardová vojenská jednotka z doby třicetileté války zasáhla proti „loupeživé bandě“. Živo bylo i v Národním muzeu, které nabídlo nejen filmy o pravěku.

Židovské muzeum v Praze letos poprvé v rámci Pražské muzejní noci zpřístupnilo návštěvníkům stálou expozici Židovské tradice a zvyky. Po skončení šabatu od 22.30 do 01.00 bylo možné zdarma zavítat do Klausové synagogy a Obřadní síně pražského Pohřebního bratrstva. Návštěvníkům byli po celou dobu k dispozici kvalifikovaní průvodci.

I když je Národní technické muzeum na Letné kvůli rekonstrukci uzavřeno, ve stanech před budovou vystavilo atraktivní sbírkové předměty. Mezi nimi Teslovo vejce, model Staroměstského orloje, historický loupač jablek, závodní bugatku z roku 1931 a repliku Božkovy šlapací drezíny pro koněspřežnou železnici z Českých Budějovic do Lince.