Divadlo ABC uvedlo premiéru Gorinovy komedie o Baronu Prášilovi

Praha - Divadlo ABC 14. června uvedlo poslední novinku letošní sezóny. Titulní roli v komedii ruského autora Grigorije Gorina nazvané Baron Prášil - ten, který nikdy nezalhal, si zahrál Oldřich Vízner. Další role ztvárnili například Lucie Pernetová, Hana Doulová, Lubomír Lipský, Jiří Klem a Jaroslav Vlach.

Režie se ujal Oldřich Zajíc a upozorňuje diváky na to, že Gorinův Prášil je jiný než ten, kterého diváci znají z filmu Karla Zemana ze začátku 60. let. „Tato hra totiž mapuje jedno období z jeho života, které není tak známé - období velké zamilovanosti, kdy tento velký proutník a svůdce konečně našel velkou lásku. A právě přes milovanou ženu se dostává do konfliktu s celým světem. Když se totiž choval jako cvok a byl nezávislý, tak to bylo něco jiného než teď, kdy má ženu, která ho miluje a jeho ptákovinami trpí,“ dodal Zajíc.

Předlohou Prášila byla skutečná historická postava z konce osmnáctého století. Důstojník ruské armády baron Münchhausen byl ve společnosti známý jako báječný lhář, který pro pobavení posluchačů spřádá neuvěřitelné příběhy. Ty brzy zlidověly a v rámci pokleslé kultury se zachovaly až do 20. století. Tam po nich už od dob němého filmu sahali zejména filmaři. Slavnou verzi natočil Terry Gilliam. V divadle se poprvé objevil jako loutková hra a poté v mnoha dalších variantách.

Baron Prášil, člověk, který své fantazie nejen spřádá, ale i žije, byl oblíbeným hrdinou lidového vyprávění a později se stal i nepřehlédnutelnou postavou vysoké kultury. Postava bájného muže inspirovala i spisovatele a dramatika Grigorije Gorina. Ten vstoupil do literatury v uvolněných 60. letech 20. století a často sahal po námětech z historie. Barona Prášila pojal jako toho, který mluví pouze pravdu, jeho pravda se ovšem nekryje s tím, co je společnost ochotna připustit.

Grigorij Gorin (1940 až 2000) vystudoval lékařskou fakultu moskevské univerzity a pracoval jako lékař pohotovostní služby. Zpočátku se soustředil na humoristické a satirické povídky, fejetony a scénky. Prvním jeho dramatem, pod nímž je podepsán jen on sám, bylo Zapomeňte na Hérostrata. V české premiéře je v roce 1975 uvedlo někdejší pražské Komorní divadlo s Václavem Voskou v hlavní roli.