Filmový režisér Jiří Krejčík se dožívá 90 let

Praha - Blahopřání k jubileu klasika české filmové režie Jiřího Krejčíka proběhne v České televizi nejen připomenutím jeho filmů. Osobnost umělce představí portrét, který pro cyklus GEN natočila dokumentaristka Alena Činčerová i pořad Na plovárně.

Jiří Krejčík se narodil 26. června 1918. První hranný celovečerní snímek natočil v roce 1947 a byl jím TÝDEN V TICHÉM DOMĚ, natočený na motivy Povídek malostranských od Jana Nerudy. Následoval film o osídlování českého pohraničí po druhé světové válce s názvem VES V POHRANIČÍ. V 50. letech byla jeho práce bohužel poznamenána dobovou ideologií. Jedná se především o díla NAD NÁMI SVÍTÁ a FRONA. V roce 1958 se podílel režií krátkého snímku Glorie na povídkovém filmu O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH, kde se pokoušel adaptovat krátké prózy Karla Čapka. Za tento počin byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu 1959.

Jako divadelní režisér nastudoval v pražském Činoherním klubu legendární inscenaci Pension pro svobodné pány. K jeho nejznámějším celovečerním filmům bezpochyby patří Vyšší princip (1960), Svatba jako řemen (1967) a Božská Ema (1979). V současné době dokončuje v České televizi dvoudílný film Peníze.

„Peníze, to je vlastně taková drobná práce z Čapkovy sbírky Trapné povídky. Mám k Čapkovi blízko, natočil jsem několik věcí. Třeba povídku Glorie z triptychu O věcech nadpřirozených, dále dvě povídky Čintamani a ptáci a Příběhy sňatkového podvodníka, úsměvné krimihistorky spojené s Olgou Scheinpflugovou. Také jsem se mnoho let pokoušel adaptovat poslední Čapkovu novelu Život a dílo skladatele Foltýna, ale to se mi nepodařilo. Teď jsem se k Čapkovi vrátil obloukem a natáčím Peníze,“ uvedl Krejčík v rozhovoru pro časopis ČT+.

Krejčíkův celovečerní snímek Morálka paní Dulské uvedla ČT 15. června odpoledne a o den později dopoledne. O týden později ve stejných časech poběží Prodavač humoru z roku 1984. GEN s Jiřím Krejčíkem z roku 2002 bude odvysílán v pondělí 23. června dopoledne (ČT1) a v repríze 25. června večer na programu ČT2. Repríza rozhovoru Marka Ebena s tímto klasikem českého filmu byla zařazena na neděli 29. června večer na ČT2.

Kromě celovečerních filmů, televizních a divadelních inscenací i dokumentů psal scénáře a několikrát se objevil před kamerou jako herec. Například ve filmu Slavnosti sněženek nebo v Hřebejkově snímku Pelíšky. Je znám i jako buřič a břitký kritik kulturní branže a společenských nepravostí. V roce 1999 získal cenu Český lev za dlouholetý umělecký přínos českému filmu, o rok později Cenu Vladislava Vančury a v roce 2001 medaili Za zásluhy.

V roce 2005 převzal Jiří Krejčík na karlovarském festivalu Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.