Švédský jazzový pianista a skladatel Esbjörn Svensson tragicky zahynul

Stockholm - Esbjörn Svensson se utopil v sobotu při potápění u pobřeží Stockholmu. Bylo mu 44 let. Oznámila to v noci na dnešek agentura Reuters s odvoláním na Burkharda Hoppera, manažera jazzového tria Esbjörn Svensson Trio (e.s.t.).

Svensson patřil k velkým jménům v mezinárodních jazzových kruzích a jeho e.s.t. získalo příznivé přijetí i komerční úspěch od Japonska po Spojené státy, ale především v evropských zemích.

„ESBJÖRN SVENSSON TRIO je silně progresivní kapelou, která jazz obohacuje různými prvky, nebojí se ani elektroniky. Sami se označují popovou kapelu, která hraje jazz. I díky tomu si získávají fanoušky také z řad posluchačů hip-hopu či d'n'b, stejně jako četná ocenění nejen v rámci jazzových soutěží (mj. Grammy v několika zemích),“ těmito slovy byla kapela prezentována v rámci loňského Agharta jazz festivalu. 

V Německu, Francii či Velké Británii slavila úspěchy alba Viaticum (2005) či Tuesday Wonderland (2006), na nichž je jazz obohacený novými hudebními prvky, včetně elektroniky. Trio, jež se samo označilo za popovou kapelu, která hraje jazz, opakovaně vystupovalo i v České republice.

„Hudebně byl Svensson světlem rozžínajícím svět, protože posouval hranice (jazzu),“ řekl Hopper a dodal, že hudebník sám říkal, že jen následuje hudbu uvnitř sebe. Jeho muzika podle Hoppera inspirovala lidi ve všech koutech světa.

E.s.t., které kromě Svenssona tvoří Dan Berglund a Magnus Öström, se v roce 2006 stalo první evropskou jazzovou kapelou, jež se dostala na titulní stranu amerického prestižního jazzového magazínu Down Beat. Před časem trio dokončilo jedenácté album Lencocyte, které se má na pultech obchodů objevit letos v září.

Svensson byl ženatý a má dvě děti.