Postižení, přesto milovaní

Praha - Česká televize v dokumentu Moji milovaní představuje příběhy tří různě handicapovaných manželských párů a jejich rodin. Dokument bude vysílat ČT2 26. června.

Dokumentární film vznikal pět let. Autoři po celou dobu sledovali tři manželské páry při jejich ne úplně jednoduché cestě k rodičovství. V každé z těchto rodin je někdo handicapovaný. V první je žena na vozíku, v další jsou oba partneři neslyšící a ve třetí jsou oba nevidomí.

„U všech jsme zmapovali období od těhotenství až do předškolního věku jejich dětí. Jak naučí dítě mluvit rodiče, kteří neslyší a špatně mluví? Jak zvládne maminka na vozíčku okamžik, kdy se dítě poprvé rozběhne? Jak se postarají nevidomí rodiče o dvě malé děti?,“ odhaluje motivace k natáčení scenárista Tomáš Kapras. 

Každé postižení je jiné a proto i problémy, na které tyto rodiny narážely a musely je řešit, jsou zcela odlišné. Existuje ale také jeden fakt, který tyto tři rodiny spojuje: všechny děti, které se do těchto rodin narodily, jsou vítané a milované. Režisérka Alena Derzsiová k tomu dodává: „Postižení rodiče mají tolik práce se sebou a dětmi, že nemají čas se hádat, rodiny to vlastně velmi stmeluje.“

Dokument navazuje na předchozí práci autorů. Pravidelně se totiž podílejí na vzniku českotelevizního pořadu Klíč, který je o lidech se zdravotním postižením.

Vydáno pod