Linkin Park v Brně třikrát přidávali

Brno - Do Česka zamířila jedna z nejúspěšnějších amerických skupin současné doby. Koncert šestice hudebníků Linkin Park byl letos jediný ve střední Evropě, do Brna se tak sjeli fanoušci ze Slovenska, Polska a Maďarska. Za hodinu a půl odehrála kapela více než 20 písní především z posledních dvou alb Meteora a Minutes To Midnigt. Více než 12 tisíc návštěvníků koncertu si od soustředených, nemluvných hudebníků vynutilo tři přídavky.

Skalní příznivci se tísnili před vchodem do brněnského velodromu už od šesti hodin od rána, aby se dostali co nejblíže jednoduché scéně vyvedené v černé a stříbrné barvě. Hudebníci přiletěli z Prahy soukromým letadlem hodinu a půl před koncertem a přijali v dobré náladě novináře.  

Čekání ukrátila publiku mladá britská předkapela Enter Shikari, která kombinuje metal a disko, ve 20:30 nastoupili na podium hvězdy večera. Kolem 22:00 pak mlčky odešli do zákulisí, ale potlesk a pískot je brzy přiměl k návratu. Zpěvák Chester Bennington nejprve sám zazpíval u klavíru Pushing Me Away, pak kapela přidala ještě dvě písničky.

Brněnský koncert se konal pod širým nebem, a to na přání samotných hudebníků. „Máme vzduch rádi,“ řekl Mike Shinoa, „spousta lidí jeho důležitost podceňuje, vůbec na něj nemyslí, my bychom tento koncert chtěli věnovat právě vzduchu,“ dodal.

Linkin Park jsou známí tím, že často a rádi mění pořadí a výběr skladeb na koncertech. V Brně zvolili takřka stejně jako 10. června ve Vilniusu, jedné ze zastávek na jejich současném turné. Muzikanti podle zákulisních informací ještě zůstanou v Česku, další koncert je čeká 20. června v Benátkách.

O víkendu vznikla mezi fanoušky panika, když Linkin Park zrušili koncerty ve Švédsku a Švýcarsku. Kytarista Brad Delson se totiž zranil a lékaři mu zakázali cestovat letadlem.

Kapela vznikla v roce 1996, podle kritiků hraje takzvaný nu-metal, hudbu na pomezí metalu a hard rocku s příměsí elektronické alternativy a hip hopu. Kapelu tvoří zpěvák Bennington, rapper Mike Shinoda, bubeník Rob Bourdon, DJ Joe Hahn a basák Dave Farrell, známý pod přezdívkou Phoenix. Svou premiéru před českými fanoušky Linkin Park zažili v roce 2003 ve vyprodané hale na pražském Výstavišti. Naposledy je české publikum mohlo živě slyšet loni v červnu, opět v Praze.