V Terezíně zazní hudební díla autorů z koncentračních táborů

Terezín - V Terezíně se o víkendu bude konat druhý ročník Festivalu zakázané hudby, jehož cílem je zviditelnit díla autorů a umělců perzekuovaných v koncentračních táborech ve francouzském Milles a v Terezíně. Zájemci budou moci zdarma navštívit dva koncerty. Festivalu, který je součástí projektu Francouzská sezona, předcházelo 18. června pražské kolokvium s tématem Umění a diktatura.

Festival je odnoží francouzského festivalu, který vznikl v roce 2004 za účelem zviditelnění útrap skladatelů, hudebníků i všech ostatních lidí v koncentračních táborech. Kolokvium se zabývalo všemi typy diktatur a zúčastnili se ho odborníci z Francie, Rumunska, Německa, Slovenska a další.

Prvním vystoupením bude světová premiéra netradičního provedení Verdiho Requiem pod taktovkou Leoše Svárovského v podání Severočeské filharmonie Teplice, Českého komorního sboru a významných českých a zahraničních pěvců. Oratorium bude dramatizací knihy Josefa Bora Terezínské requiem. Představení je rekonstrukcí zkoušek Verdiho díla v Terezíně v létě roku 1944, kdy během nastudování dirigentem Rafaelem Schaechterem nacisté deportovali část sboru a sólistů. V 17:00 bude z Vinohradské ulice v Praze vypraven autobus, který zájemce zdarma přepraví do Terezína i zpět.

Druhý, komorní koncert se ponese v duchu vzácně hraných skladeb. Diváci budou moci vyslechnout Ullmannovu sedmou klavírní sonátu v podání holandského klavíristy Marcela Wormse. Ten v další skladbě, kterou jsou Korngoldovy Abschieds Lieder, doprovodí českou mezzosopranistku Olgu Černou. Ve druhé části zazní skladba Paula Arona Sandforta Nachschub pro recitátora, flétnu, trubku, kontrabas a smyčcové kvarteto. Sandfort zemřel v prosinci loňského roku a je jedním z účastníků zkoušek Requiem v roce 1944.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155 tisíc Židů z celé Evropy. Asi 117 tisíc z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti prošlo na 32 tisíc mužů a žen.