Americká televizní studia se obávají stávky herců

Los Angeles - Zatímco se Hollywood stále ještě vzpamatovává z nedávné velké stávky scenáristů, americká televizní a filmová studia už se připravují na další potenciální stávku - tentokrát nespokojených herců. Důvodem by byly podmínky nových pracovních smluv. Nová stávka mohla zpozdit začátek podzimní televizní sezony.

V centru sporu mezi studii a herci stojí způsob, jakým by herci měli dostávat zaplaceno za distribuci filmů na internetu, a výše hereckého výdělku za prodaná DVD. Situace se vyostřila poté, co Sdružení filmových a televizních herců (SAG) ani minulý týden nedospělo k dohodě se zástupci filmových a televizních studií. Platnost starých tříletých pracovních smluv, které upravují pracovní podmínky asi 120 tisíc členů SAG, vyprší 30. června.

Tříměsíční stávka scenáristů, kteří si nakonec na studiích vymohli vyšší zisky z internetové filmové distribuce, trvala od listopadu do února a  stála Hollywood až tři miliardy dolarů.

Potenciální stávka herců ohrožuje zejména televizní produkci, v současnosti se natáčí zhruba polovina televizních filmů a seriálů, které se budou vysílat na podzim v hlavních vysílacích časech.