Film na motivy Máchovy básně Máj bude mít premiéru v srpnu

Praha - Režisér F. A. Brabec, který je autorem filmů Kytice či Král Ubu, pojal vrcholné dílo českého romantismu v epickém duchu. Ve filmu také zazní původní verše Karla Hynka Máchy, které v roli vypravěče Kata a průvodce příběhem recituje herec Jan Tříska. Snímek, ve kterém role mladých milenců Viléma a Jarmily ztvárnili začínající herci Matěj Stropnický a Sandra Lehnertová, se objeví v českých kinech 21. srpna.

„Když jsme se rozhodli natočit tuto romantickou báseň, největší problém byl vydolovat z poezie nosný dramatický příběh, který je v předloze vlastně velmi potlačen,“ upozorňuje na úskalí natáčení režisér. Ačkoli bylo nutno báseň převést do filmového jazyka, zachovat Máchovy verše alespoň ve výrazných sekvencích bylo podle Brabce nutností.

„Pokud točím Máj, tak těžko mohu vynechat: 'Byl pozdní večer, první máj, byl lásky čas…', bylo nutné navodit atmosféru, a navíc bez těch stěžejních veršů to pro mě bylo nepřijatelné. Ale bylo nutno hodně vybírat tak, aby to korespondovalo s filmovým zpracováním,“ dodává F. A. Brabec. 

„Vstoupil jsem do toho s velkým entuziasmem, protože odjakživa miluji tu báseň a příležitost ji říkat, natož ve filmu F. A. Brabce, to jsem samozřejmě velice uvítal,“ řekl jednasedmdesátiletý Tříska.

Matěj Stropnický, který se kromě herectví věnuje i žurnalistice a politice, říká, že na básni neoceňuje jen milostný příběh. „Báseň je u nás vnímána jako vrchol naší lyrické milostné poezie, ale to hlavní, co je na ní trvalejší, nespočívá v této části. Báseň se zabývá filozofickými otázkami. Je v ní velmi silný prvek vzdoru proti společnosti a intenzivní touha po svobodě,“ řekl syn slavného otce herce a diplomata Martina Stropnického a ocenil režisérovo zpracování.

Výpravný film, ve kterém se v dalších rolích objeví Juraj Kukura, Vladimír Javorský, Kryštof Hádek či Nina Divíšková, zobrazuje stejně intenzivně něžné citové scény i kruté situace. Plná kontrastu je i filmová muzika, ve které se prolínají kytarové tóny české kapely Support Lesbiens s hudbou symfonického orchestru.