Začíná festival Divadlo evropských regionů

Hradec Králové – Dnes večer slavnostně začíná mezinárodní divadelní festival Divadlo evropských regionů. Ten je největší přehlídkou svého druhu v Česku. Na jevišti Klicperova divadla se na úvod odehraje Bencheritova hra Minus dva v hlavních rolích s Bolkem Polívkou a Milanem Lasicou. Již od rána ale vystupují herci na třech dalších scénách a také amatérské soubory pod širým nebem.

Pořadatelé jsou spokojeni se zahraniční účastí, na festivalu se objeví soubory ze 13 evropských zemí. „Jsem rád, že jsou tady velmi úspěšná a kvalitní evropská divadla – litevská, ruská… Že tady je Teatro Piccolo z Milána, dvacet let nejlepší divadlo v Itálii,“ uvedl ředitel pořadatelského Klicperova divadla Ladislav Zeman.

Vedle Teatro Piccolo s Aristofanovým Ženským sněmem se mohou diváci těšit na inscenaci Zítra se bude o procesu s Miladou Horákovou, Stropnického divadelní adaptaci Felliniho Silnice nebo Višňový sad s Dagmar Havlovou v hlavní roli. Celkem čeká na diváky 240 vystoupení českých i evropských souborů.

Festival doplní také open air program v hradeckých ulicích, kde se vystřídá 80 amatérských souborů. Na ně, ale hlavně na čtyři hlavní scény by se podle představ pořadatelů mělo přijít podívat až 60 tisíc diváků.

Vydáno pod