Bratři Formanové uvedou první část Rusalky u lesního jezírka

Brno - Bratři Petr a Matěj Formanové v neděli uvedou první část svého netradičního projektu na motivy opery Rusalka skladatele Antonína Dvořáka a libretisty Jaroslava Kvapila. Se souborem Divadla Husa na provázku a přibližně 150 diváky odjedou vlakem z Brna do Bílovic nad Svitavou a u lesního jezírka předestřou svůj pohled na klasické dílo. Akce se celkem uskuteční jen třikrát, diváci si mají vzít s sebou teplé oblečení, deštníky, baterky a karimatky.

Nedělní večer začne pro příznivce alternativního divadla již na nádraží v Brně. V pronajatých vagonech se spolu s účinkujícími přepraví do Bílovic, cestou dostanou svačinu, poté je čeká pěší výlet k jezírku. Co přesně lidé u jezírka uvidí, je zatím tajemstvím. Bratři Formanové vyznávají otevřené, mezižánrové divadlo a představení nejspíš bude pokaždé jiné.

Oficiální název večera je Cesta za Rusalkou aneb Krátké pobývání v divadelních okolnostech plných malých zázraků. V příští sezoně chtějí bratři Formanové, synové slavného filmového režiséra Miloše Formana, pokračovat v rozebírání Rusalky v sídle Husy na provázku. Předlohu prý pojmou jako loutkovou činohru s operními intermezzy. V červnu 2009 pozvou diváky znovu do exteriérů k vyvrcholení celého třídílného projektu.

Petr Forman kvůli Rusalce vstoupí v Huse na provázku do angažmá jako kmenový režisér. Jeho vidinou je uvádět Rusalku pod širým nebem u různých evropských jezer.