Český snímek Václav zaznamenal úspěch v Šanghaji

Šanghaj – Filmový festival v čínské Šanghaji ocenil ve dvou kategoriích film Václav od režiséra Jiřího Vejdělka a scenáristy Marka Epsteina. Právě Epstein získal od poroty 11. ročníku cenu za nejlepší scénář, Emília Vášáryová byla potom ohodnocena jako nejlepší herečka. Václav se zúčastnil soutěžní části festivalu spolu s dalšími 15 filmy.

Šanghajský festival je spolu s tím tokijským jedním ze dvou asijských filmovým festivalem kategorie A. Hlavní cenu přehlídky udělila letos porota domácímu snímku Old Fish od režiséra Kao Čchün-šua.

Za nejlepší ze soutěžních snímků byl potom vyhlášen ruský film Moucha od režiséra Vladimira Kotta. Cenu za režii získal potom Lotyš Maris Martinsons, od něhož vzešel film Loss. Nejlepším hercem festivalu se stal Ma Kuo-wej, který se objevil v Old Fish. 

Snímek Václav, inspirovaný skutečnými událostmi, byl uveden do českých kin v prosinci 2007 a dosud ho v Česku vidělo na 300 000 diváků. Film získal dva České lvy, ocenění si odnesli Ivan Trojan za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a Jan Budař za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Václav bude uveden na řadě domácích filmových přehlídek. V červenci v Karlových Varech, v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti a v září na festivalu Novoměstský hrnec smíchu v Mladé Boleslavi.