Výstava v Meet Factory předznamenává velkou přehlídku plakátů a kuriozit

Praha - České hudební plakáty vzniklé od poloviny 70. let do současnosti mohou vidět zájemci do konce června na výstavě ve smíchovské Meet Factory. Přehlídka je "výstavou o chystané výstavě", která by v budoucnu měla téma představit šířeji a ukázat různé připomínky akcí, které narušovaly a narušují nehybné vody systému.

Podle kurátora výstavy a vedoucího ateliéru Tvorba písma a typografie na VŠUP Karla Halouna by současná přehlídka měla hlavně vzbudit zájem těch, kteří „byli u toho“ - výtvarníků, muzikantů, sběratelů a posluchačů. Pořadatelé vyzývají všechny, kdo ve svých sbírkách jakékoli artefakty vztahující se k tématu mají, zda by jimi přispěli do vznikající kolekce. Zaměřovat se přitom nechtějí jen na plakáty, ale zajímají je i kuriózní kousky upomínající na různé akce.

Kolekci dostane Moravská galerie v Brně, teprve takto vzniklý soubor by měl být vystaven v jejích prostorách a navázat na přehlídku Papež kouřil trávu. Tu před třemi lety připravil historik umění a sběratel knižní grafiky Zdeněk Primus, který v ní představil vztah hudby 60. a 70. let a tehdejšího grafického designu. Název odkazoval na píseň Davida Peela. Připravovaná výstava by se stejným způsobem měla věnovat jen československému prostředí a její pracovní název je Husák trávu nekouřil a co bylo potom.