Eva Zaoralová: Se soutěžními filmy jsme celkem spokojeni

Praha - Šest světových a osm mezinárodních premiér budou mít snímky ucházející se na letošním 43. ročníku MFF Karlovy Vary o hlavní cenu. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme americký herec Robert De Niro. Ročník bude reflektovat i výročí roku 1968 - zvláštní Křišťálový glóbus převezmou režiséři Dušan Hanák, Juraj Jakubisko a Ivan Passer, každý při jiné příležitosti. Novinkou v doprovodném programu je vystoupení Glena Hansarda a Markéty Irglové, kteří se na koncertě 10. července vrátí k písním z filmu Once a představí i skladby z nového alba.

V hlavní soutěži jsou dva filmy české - Karamazovi a Děti noci, podle umělecké ředitelky festivalu Evy Zaoralové jsou ale snímky Petra Zelenky a Ivany Pavlátové od sebe natolik odlišné, že si nebudou přímo konkurovat. Mezi převážně evropskými filmy je i snímek z USA - debut Amy Redfordové Kytara, z Číny nebo z Indonésie. „Snímky nemají žádný společný jmenovatel kromě kvality,“ prohlásila Zaoralová a vyzdvihla skutečnost, že mnoho tvůrců se s filmy do Karlových Varů vrací, například režiséři Zrinko Ogresta nebo Alexey Uchitel.

Zaoralová upozornila na sekci Otevřené oči, která obsahuje snímky z letošního MFF v Cannes. Například uváděný film Valčík s Baširem byl mnohými tipován na vítěze festivalu, jeho režisér Ari Folman letos usedne v hlavní festivalové porotě.

V hlavní porotě zasednou i herečky Brenda Blethynová a Johanna ter Steegeová, producent Ted Hope nebo český hudebník Jan P. Muchow, předsedat bude český režisér Ivan Passer. Porota dokumentárních filmů bude mít ve svém čele význačného tvůrce Jørgena Letha, zasedne v ní i česká dokumentaristka Erika Hníková. Jak zdůraznil dramaturg Karel Och, pořadatelé kladli při výběru snímků důraz na to, aby snímky byly i na vysoké filmařské úrovni. Uvedena bude například slovenská novinka Juraje Lehotského Slepé lásky nebo dramatický portrétní dokument Muž na laně. Helena Třeštíková představí svůj nový snímek René. 

Po velkém úspěchu z loňska bude i letos nabízet filmy z USA 70. let sekce Nový Hollywood II, do které pořadatelé vybrali 7 snímků, například New New, New York, Francouzská spojka nebo Noc postupuje. Zejména novináře z celého světa přitahuje již jedenáctým rokem sekce Dny kritiků Variety, i letos nabídne deset snímků vybraných ve spolupráci s mezinárodním odborným filmovým časopisem Variety.

Festival se po loňské krátké, grafické znělce vrací k hrané znělce, v několika variantách budou vystupovat laureáti cen z minulých ročníků Danny De Vito, Harvey Keitel, Věra Chytilová a Miloš Forman a každá bude mít kolem 40 sekund.

Festival letos podpoří charitativní organizaci Pomocné tlapky, první organizaci v ČR cvičící asistenční psy, a i letos budou mít díky projektu Kino bez bariér vozíčkáři možnost zúčastnit se festivalu v plném rozsahu.

Vydáno pod