Letní shakespearovské slavnosti 2008 začínají

Praha - Úspěšný divadelní festival Letní shakespearovské slavnosti se uskuteční ve dnech od 25. června do 8. září. Letošní ročník přinese řadu novinek. Kromě tradičních scén v Praze, Brně a Bratislavě se bude nově hrát i v Ostravě a v Košicích.

První scénou zůstává Nejvyšší purkrabství Pražského hradu, obě pražské premiéry - Komedie omylů a Sen noci svatojánské - však poprvé proběhnou na malebném nádvoří Hudební fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí 13. Organizátoři slavností se také rozhodli zlepšit divácký komfort: sedadla obou hledišť v Praze budou očíslována.

Deset titulů, čtyři premiéry, dva hosté

Festival letos zahajuje obnovená premiéra OTHELLA v režii Petra Kracika: intrikána Jaga v ní nově ztvární Martin Stránský, ústřední dvojici Othella a Desdemony ztělesní Martin Zahálka a Zuzana Vejvodová, dále hrají Zuzana Slavíková/Barbora Munzarová, Ladislav Frej, Jan Révai a další.

Premiéru bude mít i Shakespearova raná hra KOMEDIE OMYLŮ, která se na festivalu objeví vůbec poprvé. Frašku plnou vervy, svižných dialogů a neodolatelné legrace nastudoval režisér Ivan Rajmont. Silnou hereckou sestavu tvoří Martin Pechlát, Filip Rajmont, Jitka Čvančarová v alternaci s Lucií Trmíkovou, dále hrají David Suchařípa, Zdeněk Žák, Kateřina Holánová/Zuzana Vejvodová/Jana Stryková a další.

Po loňském úspěchu v Bratislavě bude letos i česká premiéra hry SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ v režii Ľuba Pauloviče a překladu Martina Hilského a Ľubomíra Feldeka. Čarovná pohádka pro dospělé zavede diváky do světa zázračných víl, skřítků a láskou okouzlených lidských bytostí. V roli královny víl Titanie se objeví Ivana Jirešová, jejího manžela, krále skřítků Oberona, ztvární Oldřich Vízner, Puka hraje Táňa Pauhofová.

Festival dále uvede několik úspěšných repríz: hrát se bude BOUŘE s fenomenálním Janem Třískou v roli otroka Kalibana a komedie JAK SE VÁM LÍBÍ s Mariánem Labudou, sestrami Norisovými, Danicou Jurčovou, Ladislavem Hamplem a Martinem Dejdarem.

V Brně pokračuje oblíbený KUPEC BENÁTSKÝ, v němž excelují Bolek Polívka, Anna Polívková a Jan Přeučil. Shakespearovo strhující drama o sporu židovského lichváře Shylocka s křesťanským kupcem Antoniem je tento rok na programu také v Košicích, kde bude uvedeno na hlavním košickém náměstí.

Slavnosti letos přivítají také zajímavé hosty. Představení SMÍM PROSIT, LADY? MACBETH v režii Martina Huby přiváží do Prahy renomované brněnské Divadlo Husa na provázku. V tanečně-pohybové variaci podle známé tragédie W. Shakespeara uvidíme v titulních rolích Jakuba Šmída a Evu Vrbkovou.

Celkem je letos plánováno 158 představení - 17 v Brně, 27 v Bratislavě, 13 v Ostravě, 4 v Košících a 97 v Praze (z toho 68 v Nejvyšším purkrabství a 29 na nádvoří Hudební fakulty AMU).