Soňa Červená dnes vystoupí na Smetanově Litomyšli

Litomyšl - Světově uznávaná pěvkyně Soňa Červená bude dnes na mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl recitovat v Symfonii č. 3 zvané Kadiš od Leonarda Bernsteina. Spolu s ní se představí mezzosopranistka Edita Adlerová, pardubický chlapecký sbor Bonifantes, Český filharmonický sbor Brno a brněnští filharmonici. Dirigovat bude Leoš Svárovský. Symfonii předznamená Gershwinova Kubánská předehra. Festival se pořádá již popadesáté, letos od 18. června do 5. července.

V symfonii Kadiš (židovská modlitba za mrtvé) se setkávají rozmanité stylové roviny, od tradičních harmonických prostředků, po melodie připomínající tvorbu Gustava Mahlera i jazzové rytmy. V litomyšlské premiéře zazní v českém překladu původní Bernsteinův text.

Dvaaosmdesátiletá Soňa Červená se českému publiku s mimořádným úspěchem představila letos již v komorní opeře Zítra se bude…. Inscenace pojednává o procesu s političkou Miladou Horákovou, která byla v 50. letech minulého století ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti. Jejími autory jsou Aleš Březina a Jiří Nekvasil.

„Máme velkou radost z toho, že je pokaždé vyprodáno, dokonce jsme v červnu přidali dvě představení. Chci, aby toto téma vidělo co nejvíce lidí, nemělo by se totiž na tu strašnou dobu zapomínat,“ řekla Červená. Projekt již zhlédli diváci v Brně a Hradci Králové, v brzké době přijede i do Plzně.

Renomovaná pěvkyně poté odcestuje do Spojených států, kde bude v létě vyučovat v newyorské škole The Watermill Center. Pozval ji známý americký umělec a ředitel školy Robert Wilson, který se mimo jiné přijel do české metropole podívat i na premiéru Zítra se bude…. „Přednášet budu tři témata - komorní operu Zítra se bude…, o Bohuslavu Martinů a Emě Destinnové. Se školou spolupracuji poprvé,“ dodala.