Pravdivý příběh Salvadora Dalího odkryje i film

Praha - Nakladatelství Fragment právě vydalo český překlad pozoruhodné knihy belgického spisovatele Stana Lauryssense Salvador Dalí - Skutečný příběh. Na rozdíl od většiny ostatních knih o této výjimečné umělecké osobnosti se Lauryssensova kniha nezabývá uměním, ale umělcovým životem a charakterem.

„Prodával jsem v Belgii obrazy Salvadora Dalího, byl jsem přesvědčen, že jsou to originály a že je všechno v pořádku. Najednou přišla policie a zavřela mě do vězení. Když jsem přišel z vězení, opustil jsem Belgii a začal žít ve Španělsku. Ocitl jsem se náhodou vedle Salvadora, stal jsem se jeho sousedem. Zjistil jsem, že v jeho ateliéru je spousta lidí, kteří malují jeho padělky, vlastně on to sám řídil, on byl největší padělatel svých obrazů. Byl posedlý penězi a sexem, to měl ze všeho nejradši, a nebyl to zrovna hodný člověk. Ale byl velice zajímavý,“ přibližuje svou motivaci i přístup autor.

Stan Lauryssens hovořil s lidmi, kteří pro Dalího pracovali nebo se s ním znali. Portrét umělcovy osobnosti v knize vzniká právě na základě výpovědí služebnictva, kadeřníka i malířových nejbližších přátel, se kterými se seznamuje novinář a obchodník s uměním Stan. Poznává, že svět umění je jeden veliký podvod. Kromě Stana v příběhu figuruje Ana, která spojuje svůj život se Stanovým, podobně jako Dalí je spojen s Galou.

Kniha byla přeložena do 30 jazyků, v současné době podle ní vzniká i hollywoodský film, ve kterém Dalího hraje Al Pacino a Stana Cilian Murphy.

„Když jsem se s Dalím sešel, už mu bylo 72 let a měl Parkinsonovu chorobu, byl na vozíčku a celý se třásl. Nemohl malovat, tak tam měl pět lidí, kteří celý den malovali jako on. Když byli hotoví, postavili to před Dalího a vyfotili ho s novým dílem. Celý svět byl zaplaven jeho vlastními padělky, já byl kvůli tomu ve čtyřech španělských věznicích, ale já na Dalího nemůžu zapomenout, nosím jeho loutku jako talisman stále s sebou, aby mi pomáhala propagovat tu knihu,“ dodává spisovatel.

Vydáno pod