103 hodin tiká na Pražském hradě

Praha - Z doposud nevystavených fondů Sbírek Pražského hradu je složena výstava historických hodin v renesančním prostoru Císařské konírny. V chronologické a typové řadě se veřejnosti v úplnosti poprvé představuje jedna ze zajímavých a umělecky hodnotných sbírek.

Výstava je sestavena podle slohových proměn a umělecko-řemeslné práce. Proto je doplněna i jinými předměty ze Sbírek Pražského hradu. Návštěvníci mají možnost vidět předměty mj. z reprezentačních prostorů, pracoven, obytných místností a depozitářů Pražského hradu i zámku Lány.

Deset restaurátorů pracovalo na 75 kusech po dobu pěti měsíců a hodinám vrátilo původní vzhled a funkci. Byly obnoveny všechny skříně, skříňky, hodinové a hudební strojky i mechanismy.

„Nejstarší hodiny jsou z roku 1590, je to součást orloje z vysoké věže katedrály, nejmladší patří do roku 1939, nebo časostroj u věže Mihulka z roku 1980. Orloj jsme samozřejmě sundat nemohli, ale na výstavě je zastoupen převody ručiček. Nejzajímavější jsou podle mého názoru černě lakované hodiny, napodobující čínské a japonské práce nebo pěkný druhorokokový rakouský nástěnný obraz, který hraje skladby jako je např. rakouská hymna,“ přibližuje výstavu její autor Jaroslav Sojka.

Celkem je vystaveno 103 hodin a jejich součástí. Doplňuje je 23 sbírkových předmětů (komoda, zrcadla, svícny aj.). Dvoje hodiny - orloj z vysoké věže katedrály a novodobý časostroj u Mihulky - jsou přiblíženy artefakty, popisem i fotografiemi.

Z rakouského inventáře pochází na Pražském hradě celkem 47 hodin. V letech 1920 - 1939 bylo zakoupeno či jinak získáno 7 hodin. S vybavením zámku v Lánech historicky souvisejí 4 hodiny a 14 hodin bylo získáno až po II. světové válce. Původ některých hodin ale není dostatečně objasněn. Ve Sbírkách Pražského hradu se nedochovaly žádné kapesní ani náramkové hodinky.

Hodiny ze Sbírek Pražského hradu: 27.06.2008 - 28.09.2008, Císařská konírna.

Vydáno pod