Před 105 lety se narodil autor Farmy zvířat

Monthihari/Praha - Britský spisovatel George Orwell se narodil 25. června 1903 v Monthihari v Indii pod jménem Eric Arthur Blair. Proslavil se dvěma utopistickými romány o povaze totalitních systémů. První z nich, Farma zvířat, se odehrává na statku, který ovládají čím dál více privilegovaná prasata. Román 1984 situoval Orwell do totalitního světa budoucnosti, kde člověka včetně jeho myšlení manipuluje neviditelný, leč všudypřítomný Velký bratr.

Eric Artur Balir ve věku jednoho roku odcestoval s matkou zpátky do Británie, vyrůstal v Oxfordshiru. Jeho pseudonym vznikl podle zdejší říčky Orwel. Po studiu na soukromé střední škole v roce 1922 začal pracovat pro policii v Britské Indii na území dnešní Barmy, své zážitky zachytil v knize Barmské dny. Po pěti letech se vrátil do Anglie, kde pracoval jako novinář. Ve 30. letech jako člen interbrigády ve Španělské občanské válce bojoval proti Francescu Francovi. Pobyt ve Španělsku shrnul v knize Hold Katalánsku.

Od 40. let publikoval George Orwell knižní recenze v Novém anglickém týdeníku. Ačkoli se kvůli tuberkulóze aktivně nemohl zapojit do bojů 2. světové války, toto období bylo pro něj stimulující pro vytvoření obou stěžejních děl. V roce 1945 vychází novela Farma zvířat, otevřená kritika komunismu vystavěná na motivu zvířecí bajky, kde roli revolucionářů a později uzurpátorů reprezentují vepři. Právě jim dal Orwell do úst slavnou větu: „Všichni jsou si rovni - a někteří jsou si rovnější“.

Čtyři roky po válce vyšel román 1984. Orwell v něm zachytil totalitní stát pod domnělou vládou prolétů, který ale ve skutečnosti ovládá zbožňovaný vůdce, Velký bratr (Big brother). Obraz absolutní kontroly, vymazávání minulosti, věznění, mučení a vymývání mozků fascinoval svět o to více, že většina praktik, které Orwell ve svém románu zachytil, skutečně aplikovala v druhé polovině 20. století většina totalitních států. Román 1984 se tak za své děsivé vizionářství stal jedním z nejuznávanějších děl dvacátého století. Časopis Time jej zařadil mezi stovku nejvlivnějších knih po roce 1923.

George Orwell zemřel v Londýně 21. dubna 1950.

Vydáno pod