Megafestival v Glastonbury přivítá rappera Jay-Z i Markétu Irglovou

Londýn - U anglického Glastonbury začíná v pátek největší open-air festival na světě. Zájem návštěvníků je ale oproti minulým ročníkům mnohem nižší. Zatímco v předešlých letech se po vstupenkách jen zaprášilo, letos se zatím nepodařilo prodat všech 137 500 lístků v předprodeji. Podle kritiků za to může pozvání "komerčního" rappera Jay-Z, pořadatelé viní spíše deštivé počasí v minulých letech, kdy se návštěvníci brodili v bahně. Přitom meteorologové na letošek slibují podstatně příznivější počasí.

Na třídenní akci se objeví desítky umělců zastupujících všechny hudební žánry, ze známějších interpretů vystoupí například kanadský zpěvák Leonard Cohen nebo americký rapper Jay-Z, jehož pozvání na festival vyvolalo bouři nevole. Podle některých kritiků, například frontmana britské skupiny Oasis Noela Gallaghera, to naprosto odporuje počátečnímu hippiesovskému a nezávislému charakteru festivalu.

Winehouseová přiletí vrtulníkem 

V sobotu kromě amerického rappera vystoupí také Amy Winehouseová. Její koncert je napjatě očekávaný, neboť tato britská soulová zpěvačka, potýkající se se závislostí na alkoholu a drogách, byla ještě nedávno hospitalizována kvůli počínající rozedmě plic. Přímo na akci ji proto doveze vrtulník najatý pořadateli.

Poté, co zazpívá Winehouseová, očekávají organizátoři hromadný přesun návštěvníků k jiné scéně, kde zahraje skupina Massive Attack. Z kapel vystoupí ještě například Manu Chao nebo The Verve. Svoje místo budou mít i dýdžejové pouštějící taneční hudbu.

Chybět nebude ani Markéta Irglová 

I letos bude v Glastonbury zastoupena česká kultura. Česko-irská hudební dvojice Markéta Irglová a Glen Hansard, která letos získala Oscara za nejlepší filmovou píseň, bude koncertovat v sobotu. V roce 2005 se na festivalu promítal dokument Český sen, loni pak na jedné ze scén hrála hiphopová skupina Gipsy.cz.

Festival od roku 1981 organizuje místní farmář a vlastník pozemku Michael Eavis, pomáhala mu jeho manželka Jean. Po její smrti v roce 1999 plní tuto roli jeho dcera Emily Eavisová. Až na technický, bezpečnostní a zdravotnický personál jej zajišťují dobrovolníci.

  • Amy Winehouseová zdroj: Wikimedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/77/7634.jpg
  • Glen Hansard, Markéta Irglová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/16/1574.jpg