Bratři Jiránkové vystavují společně v Galerii La Femme

Praha - Průřez dílem bratří Jiránků, Vladimíra a Miroslava vystavuje pražská Galerie La Femme. Expozice vznikla u příležitosti sedmdesátých narozenin Vladimíra Jiránka. Ten se svým mladším bratrem vystavuje poprvé.

Kreslené vtipy Vladimíra Jiránka už léta neodmyslitelně patří do českých novin a časopisů. Poetické obrazy jeho mladšího bratra už tak známé nejsou. „Instalace grafiky je rozdělena barevně. Kresby spíše do fialova jsou ze soudních síní a z advokacie, pak jsou do růžova, ty mají erotický nádech a do zelena jsou zabarvené vtipy doktorské a celková psychiatrie,“ komentuje s vtipem výstavu galerista Miroslav Lipina. 

Vladimír Jiránek vystudoval žurnalistiku, ale celý život je kreslířem a karikaturistou na volné noze. „To mělo důvod ten, že jsem tehdy neměl žádnou šanci napsat do novin něco, co si doopravdy myslím a v kresbě to šlo v podtextu,“ ozřejmuje výtvarník.

Jiránek je autorem jedenácti knih kreseb a řadu dalších ilustroval. Jako scenárista a režisér pracoval u kresleného filmu. Pro Českou televizi připravil oblíbené večerníčky Bob a Bobek nebo Pat a Mat. Vytvořil mnoho krátkých filmů, které byly oceněny na zahraničních filmových soutěžích. V roce 1998 získal cenu Karla Poláčka v kategorii „Humor moudrých“.

Miroslav Jiránek se léta věnoval užité grafice - tvorbě plakátů, ilustracím, typografii, vystudoval užitou grafiku na VŠUP u prof. Weidlicha. Od konce 80. let si pak oblíbil malbu. Jeho dílo je ovlivněno prostředím, ve kterém vyrůstal; od šesti let bydlel ve Štětí, v domě s vyhlídkou na Labe, a tak se řeka stala jedním z hlavních motivů jeho myšlení a častým prvkem jeho malířské tvorby. Jeho olejomalby zaujmou svým dokonalým zpracováním, smyslem pro detail a kompozici. Zastřené až snové barvy, originální motivy, to vše v člověku navodí mystické, melancholické, někdy i romantické rozpoložení.