UMPRUM museum představuje umění gobelínů

Praha - Současnost i dlouhou historii gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí představuje výstava v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Návštěvníci uvidí gobelíny, které byly vytvořeny od konce 19. století podle návrhů předních designérů, architektů a výtvarníků. Výstava potrvá do 21. září a doprovodí ji komentované prohlídky a přednášky.

Výstava představuje zakladatele a prvního ředitele Rudolfa Schlattauera (1861 až 1915). Studoval malbu ve Vídni v ateliéru malíře Hanse Makarta, pak pokračoval do Berlína, Paříže a Mnichova, jeho kariéru ale přerušila tuberkulóza. Na doporučení lékařů odjel do Norska, kde se se seznámil s tamním uměním tkaní gobelínů.

Po návratu na Moravu se sám pokoušel tkát. Jeho nadšení oslovilo opavského rodáka Ladislava Henčla a spolu se začali věnovat práci na gobelínech. Z jejich iniciativy byla založena firma dodnes známá jako Moravská gobelínová manufaktura.

Zpočátku nebyl podnik příliš ekonomicky úspěšný. Zásadní význam pro existenci dílny mělo založení státem dotované Jubilejní zemské školy gobelínové a kobercové ve Valašském Meziříčí v roce 1908. První rok Schlattauer vyučoval čtyři žákyně, v roce 1912 jich už bylo 22. Ve škole se zpracovávaly zejména Schlattauerovy návrhy, ředitel školy však záhy začal oslovovat známé umělecké osobnosti.

Mezi prvními vypracoval pro školu tři návrhy Schlattauerův kolega z ateliéru Hanse Makarta Hanuš Schwaiger. Dále spolupracoval Schlattauer s architekty a malíři Dušanem Jurkovičem, Janem Kotěrou či designérem Ladislavem Sutnarem.

Období 60. a 70. let zastupují na výstavě práce dle předloh Mikuláše Medka či Jana Kotíka. Současnou tvorbu gobelínky představují tapiserie vzniklé podle návrhů například Jiřího Davida, Vladimíra Kokolii či Michala Cihláře.

K výstavě se v muzeu uskuteční tři komentované prohlídky ve dnech 8. července, 12. srpna a 9. září vždy v 17:00 a dvě přednášky o gobelínce.