Režisér Jiří Krejčík byl vyznamenán za šíření české kultury

Praha  - Medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) za dlouhodobý přínos a šíření dobrého jména české kultury předal dnes ministr kultury Václav Jehlička filmovému a divadelnímu režisérovi Jiřímu Krejčíkovi, který dnes slaví devadesáté narozeniny. Ministr vyzdvihl zejména morální poselství režisérových filmů.

Krejčík řekl, že medaile je pro něj velkou satisfakcí. „Přijímám ji s pohnutím. Zápolení s těmi morálně pochybenými lidmi, kteří spíše škodí kultuře, je totiž velice nesnadné a obtížné,“ uvedl. Rád by dál předal své těžce nabyté myšlenky a zkušenosti. „Doufám, že to pochopíte a pomůžete mi, aby tento odkaz nebyl zmarněn,“ řekl Krejčík ministrovi a podotkl, že mnozí by ho raději viděli, jak si užívá starobního důchodu.

Režisér a scenárista Jiří Krejčík poslední celovečerní film natočil před 24 lety, je však stále aktivní. V současnosti dokončuje v České televizi dvoudílný snímek podle vlastního scénáře nazvaný Peníze.

Klasik českého filmu byl vždy aktivní i ve věcech veřejných. Je znám jako buřič a břitký kritik kulturní branže a společenských nepravostí. Je držitelem řady prestižních cen. Kromě Českého lva například v roce 2001 převzal medaili Za zásluhy a o dva roky později na karlovarském festivalu Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Vydáno pod