Osobitý výtvarný svět Květy Pacovské

Praha - Malířka Květa Pacovská se především věnuje tvorbě autorských experimentálních knih. Její knihy jsou tak specifické a zvláštní, že se o nich mluví jako o nové podobě a kategorii knih pro děti. S velkým úspěchem vycházejí v mnoha zemích světa. V České republice je Pacovská známá především jako ilustrátorka. Ilustrovala například Sandburgovy Pohádky z bramborových řádků, Děvčátko Momo a ukradený čas Michaela Endeho, nebo z českých autorů příběhy Ilji Hurníka, Oty Hofmana či verše Josefa Hanzlíka.

České centrum v Bruselu zahájilo sérii sedmi výstav prací Květy Pacovské. „První dvě belgická setkání byla moc krásná. Sešlo se tolik lidí, že dokonce museli zavřít vchod. Výstavy jsou koncipované jako průřez mojí ilustrátorskou a malířskou tvorbou,“ uvedla výtvarnice v rozhovoru v pořadu ČT - Dobré ráno.

Absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové (1952, ateliér prof. E. Filly) vynikla nejprve jako ilustrátorka dětských knih a autorka volných grafik, které s její ilustrační tvorbou nejtěsněji souvisely. Vytvořila si pak zcela osobitý, bohatě rozrůzněný a stále se vyvíjející slovník výtvarných forem. „Už takových 20 let vytvářím knihy autorské, tzn., že nejsem pro tu knihu ilustrátorem, ale koncipuji ji jako celek, jako výtvarný objekt, starám se o to, na kterých stránkách co bude. To je pro mě nyní důležité,“ přiblížila svoji činnost umělkyně. „Myslím si, že je to velmi krásné, že se knížky staly takovým malým vlastním muzeem pro moje obrázky, pro mé slovo a také mé myšlenky,“ doplnila Pacovská.

„Dominantním prvkem výtvarného myšlení Květy Pacovské vždy byla práce s grafickými znaky a samoznaky. Převážně hravý, optimistický tón většiny děl ovšem ponechává dost prostoru i k tónům vážnějším. Schopností vyjádřit grafickými znaky svět v jeho předmětné a emocionální totalitě je toto dílo něčím výjimečným i ve světové grafice. K samostatným listům se pak druží i prostorové objekty, prostředí a především autorské knihy, vydané a oceňované na různých místech v zahraničí,“ hodnotí dílo výtvarnice umělecký teoretik Jan Kříž.

Květa Pacovská za svou tvorbu získala řadu mezinárodních ocenění a zasloužila se podstatnou měrou o propagaci české grafiky na mezinárodním fóru.

Vydáno pod