Česká televize nabídne v létě deset filmů s Delonem

Praha - Od 7. července do začátku září budou pondělní večery na ČT 1 patřit klasickým filmovým dílům s hercem Alainem Delonem. Celkem uvidí diváci deset snímků, filmy Nebuďte policajta a Gang budou moci na obrazovce zhlédnout poprvé. Pro všechny filmy byly dovezeny nové, remasterované kopie, které dostaly původní distribuční dabing nebo nový, vyrobený v České televizi.

Alaina Delona v jeho typické poloze „drsného muže činu“ uslyší diváci v průběhu léta v několika verzích a budou moci posoudit, který hlas k němu jde nejlépe - zda Eduarda Cupáka, Josefa Abrháma, Ladislava Lakomého či Pavla Trávníčka.

Centrum převzatých pořadů vybralo detektivní a kriminální snímky ze 70. a 80. let - Smrt darebáka (7. 7.), Tři muži na zabití (14. 7.), Bojovník (21. 7.), Povídka o policajtovi (28. 7.), Borsalino a spol. (4. 8.), Dva muži ve městě (11. 8.), Nebuďte policajta (18. 8.), Slovo policajta (25. 8.), Kdo nastaví kůži (1. 9.) a Gang (8. 9.).

Delon se představí například ve válce gangů v marseillském podsvětí 30. let jako „stín“ zločince bez zábran ztvárněného Jean-Louisem Trintignantem nebo jako policista hledající vraha své dcery. Režisérem snímků Kdo nastaví kůži (1981) a Bojovník (1983) je sám Delon.

Francouzský filmový herec, režisér a producent se narodil v roce 1935 ve Sceaux u Paříže, od čtyř let vyrůstal v severní Francii u pěstounů, kde se vyučil řezníkem. Vystřídal několik škol, nějakou dobu pobýval v jezuitském internátě a pokusil se i o útěk do USA. V osmnácti letech vstoupil do námořnictva a bojoval v Indočíně. Po předčasném propuštění v roce 1956 se vrátil do Paříže, kde pracoval jako číšník, kamelot a vrátný v obchodním domě.

K herectví ho přivedla herečka Brigitte Auberová, která mu zprostředkovala kontakty v uměleckých kruzích. Delon absolvoval herecké kurzy a v roce 1957 debutoval před filmovou kamerou ve snímku Yvese Allégreta Když se do toho zaplete žena. Mezinárodní hvězdu z něj učinil italský režisér Luchino Visconti, který ho obsadil do svých slavných snímků Rocco a jeho bratři a Gepard a který mu také poskytl první jevištní zkušenost v tragédii Johna Forda Jaká škoda, že je to děvka (1961).

Svou další hereckou kariéru podřídil Delon hlavně komerční úspěšnosti a přehrál se do rolí energických, chladnokrevných a osamělých mužů činu, kteří často porušují zákony a konvence - nemilosrdných gangsterů, lupičů, vrahů, tvrdých policistů, dobrodruhů a milovníků.

Účinkoval ve filmech různých žánrů, nejvíce v kriminálních dramatech známých specialistů na tento žánr (Jean-Pierre Melville, Henri Verneuile, José Giovanni, Georges Lautner a především Jacques Deray, který se stal jeho téměř dvorním režisérem). Příležitostně se uplatnil i v Hollywoodu. Stal se sice obdivovanou hvězdou, nikoliv však držitelem filmových cen; jedinou prestižní cenu - Césara 1984 - mu vynesla role alkoholika v psychologickém dramatu Náš příběh.

V roce 1964 založil produkční společnost Delbeau Productions (později transformovanou na firmu Adel), v níž se realizovaly četné kriminální filmy, na nichž se příležitostně podílel jako scenárista a od počátku 80. let i jako režisér. V roce 1995 byl na MFF v Berlíně za své celoživotní dílo oceněn Zlatým medvědem.