Galerie hl. m. Prahy představuje pečlivě vybrané novinky

Praha - V Galerii hlavního města Prahy (GHMP) začíná výstava děl současných českých umělců, která instituce získala v roce 2007 do svých sbírek. Výstava s názvem Z nových přírůstků sbírek GHMP potrvá na Staroměstské radnici do 10. srpna a představí tvorbu autorů mladé i starší umělecké generace. Výstavu galerie pořádá poté, co původně připravovaný projekt odřekly jak jeho kurátorka, tak obě autorky.

Galerie nechala výstavu o komunismu zavřenou 

Před dvěma týdny měla na radnici začít výstava Patricie Fexové a Slávy Sobotovičové; s kurátorkou Vjerou Borozanovou se však obě výtvarnice rozhodly, že výstavu neotevřou. Učinily tak především proto, že nesouhlasí s postojem galerie ke skupině Guma Guar. Ta vystavovala v galerii předtím, její instalaci kdosi 1. června poničil. Galerie pak i přes výslovné přání skupiny výstavu nechala zavřenou.

Skupina se o poničení podle jejího člena Milana Mikuláštíka dozvěděla až za několik dní a domnívá se, že galerie nechtěla nepříjemnou událost zveřejňovat. Galerie oponuje tím, že autory informovala tak brzy, jak jen mohla. Výstavu pak nechala zavřít prý proto, aby zajistila „zdraví přítomných návštěvníků i pracovníků GHMP“. Útočníci prý kustodky vulgárně napadali.

Galerie díky příspěvku magistrátu, svého zřizovatele, nakoupila díla za milion korun. Díla byla vybírána a zakoupena většinou pro novou stálou expozici současného umění v Domě U Zlatého prstenu v Týnské ulici. 

Kresby, videa, telefonní čísla… 

Nový nákup  uměleckých děl navazuje na dosavadní akviziční politiku GHMP, zaměřenou na mladé umění a také doplňování a scelování sbírek. Na výstavě je možné vidět díla autorů nejmladší umělecké generace, jako je laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého z loňského roku Eva Koťátková nebo mimořádně úspěšný mladý videoartista Jakub Nepraš. Od Jakuba Nepraše je prezentováno video Stíny (2005), jež je vizuálně působivou montáží stínových bytostí a reálného světa, a od Koťátkové jsou vystaveny dva soubory kreseb: Výtvarná výchova (2006-2007) a Posters (kreslím postavy od nohou)  z roku 2007. 

Projekce Michala Pěchoučka Kočárkárna (2004) patří k jedněm z jeho nejvýznamnějších děl a dokládá, jak zásadní význam v jeho mnohostranně zaměřené tvorbě video má. Pěchouček je rovněž autorem známých malířských cyklů a fotorománů, v GHMP byly jeho práce již mnohokrát představeny na skupinových výstavách (např. Bienále mladého umění Zvon 1996), ale kupříkladu také na samostatné výstavě (Staroměstská radnice, 2002). 

Inspiraci komixovým stylem dokládá další soubor kreseb Obličeje (2002-2004) od Josefa Bolfa. Příkladem matematicky exaktního grafického přístupu ke klasickému médiu - obrazu je dílo Jana Šerýcha Telefonní číslo na celebritu, nevím jakou z loňského roku. Tato práce byla vybrána ze série tří typografických obrazů, na nichž je vyobrazeno pokaždé jiné telefonní číslo na mediálně známou osobnost, jejíž totožnost autor nezná.

Skála - Kafka - Kovanda 

Nákup se soustředil také na tři významné představitele generace starší, kteří dosud nebyli ve sbírkách GHMP zastoupeni, Františka Skálu, Ivana Kafku a Jiřího Kovandu. František Skála je autorem známého performativního cyklu Shark (1992), dobou prověřeného díla, které bylo mnohokrát vystaveno v Čechách i v zahraničí. Zakoupené práce klasika českého konceptuálního umění a landartu Ivana Kafky sestávají z esteticky hodnotných kreseb a autorské fotografické dokumentace akcí, které autor uskutečnil v Praze na Jánském Vršku a na hradě Klenová. Cyklus Listy (1976) je ukázkou akční a konceptuální tvorby Jiřího Kovandy z druhé poloviny sedmdesátých let. Kovanda je umělcem, jehož tvorba působí inspirativně na řadu mladých umělců (lze připomenout jeho právě probíhající společnou instalaci s Evou Koťátkovou Skvrny v Galerii Futura).

Seznam akvizic GHMP v roce 2007

  • Zbyněk Baladrán: Model věže konstruktivismu, 2006, videoinstalace
  • Josef Bolf: výběr 20 kreseb z cyklu Kresby-obličeje, 2002-4, A4
  • Milena Dopitová: Fotografie a videa z cyklu Sixtysomething, 2003, 2 fotografie 150 x 200 cm, 2 videa
  • Lukáš Jasanský, Martin Polák: 5 fotografií z cyklu Zemská fotografie, 1998-2000, 80 x 100 cm
  • Ivan Kafka: 2 ks kreseb, Vymezení, 1981; Jehlany
  • Eva Koťátková: výběr 13 ks z cyklu „Škola“, 2006-7, A3, A4
  • Jiří Kovanda: výběr 4 cyklů fotografií (Bez názvu - „Zdi“, 1975-6; „Listy“, 1975; Bez názvu - „Cihla“, 1976; „Polibek“, 1976)
  • Jakub Nepraš: video Stíny/Shadows, 2005
  • Michal Pěchouček: 2 videa (Kouzelný mrakodrap, 1999; Kočárkárna, 2004)
  • František Skála: Shark, 1992 (cyklus 23 fotografií s texty - malá sada)
  • Jan Šerých: Telefonní číslo na celebritu, nevím jakou, 2007, obraz 130 x 250 cm