Začíná 43. ročník MFF Karlovy Vary

Karlovy Vary - Slavnostní uvedení snímku Co se vlastně stalo za přítomnosti představitele hlavní role Roberta De Nira dnes večer oficiálně zahájí letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Festivalový program ale začíná již krátce po poledni, diváci dnes mohou zhlédnout 23 projekcí včetně záznamu opery Tan Dun: První císař v provedení Metropolitní opery New York. Celkem festival do 12. července uvede 220 snímků ve více než 20 sekcích.

Zahájení se uskuteční v nově zrekonstruovaném Velkém sále hotelu Thermal, dějišti slavnostních festivalových projekcí. Robert De Niro, zde převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Mezi dalšími festivalovými hosty jsou herci Danny Glover, Christopher Lee nebo Randy Quaid, režiséři Nikita Michalkov a Nicolas Roeg a mnoho dalších. Hlavní porotu povede režisér českého původu Ivan Passer a usednou v ní například britská herečka Brenda Blethynová nebo americký producent nezávislých filmů Ted Hope.

Ze 14 snímků ucházejích se o hlavní cenu bude mít šest světovou premiéru a jsou mezi nimi hned dva snímky vzniklé v České republice - Karamazovi Petra Zelenky a Děti noci režisérky Michaely Pavlátové. Podle umělecké ředitelky festivalu Evy Zaoralové si snímky vzhledem k rozdílnosti žánrů nekonkurují. Mezi převážně evropskými filmy je i snímek z USA - debut Amy Redfordové Kytara, z Číny nebo z Indonésie. „Snímky nemají žádný jiný společný jmenovatel kromě kvality,“ prohlásila Zaoralová a vyzdvihla skutečnost, že mnoho tvůrců se s filmy do Karlových Varů vrací, například režiséři Zrinko Ogresta nebo Alexey Uchitel.

Ročník bude reflektovat i výročí roku 1968 - zvláštní Křišťálový glóbus převezmou režiséři Dušan Hanák, Juraj Jakubisko a Ivan Passer, z nichž každý bude mít na festivalu sekci svých filmů.

Festival se po loňské krátké, grafické znělce vrací k hrané znělce, v několika variantách budou vystupovat laureáti cen z minulých ročníků Danny De Vito, Harvey Keitel, Věra Chytilová a Miloš Forman a každá bude mít kolem 40 sekund. Nově letos festival podpoří charitativní organizaci Pomocné tlapky, první organizaci v ČR cvičící asistenční psy, a i letos budou mít díky projektu Kino bez bariér vozíčkáři možnost zúčastnit se festivalu v plném rozsahu.