Rock for People je v plném proudu

Hradec Králové - Britská kapela Kaiser Chiefs byla vrcholem zahajovacího večera jednoho z našich nejpopulárnějších hudebních festivalů Rock for People. Angličtí rockeři mají na svém kontě kromě jiných ocenění i Brit Awards za nejlepší koncertní vystoupení.

„Nikdy předtím jsme o festivalu neslyšeli, ale nyní jsme rádi, že jsme zde. Česko patřilo k zemím, kde jsme ještě nehráli, takže jsme tuto možnost přivítali. Jsme tím velmi potěšeni,“ komentovala svou účast kapela.

„Kaiser Chiefs měli ohromný úspěch. Plocha před pódiem byla zcela zaplněná a lidé bouřlivě reagovali, ačkoli pršelo. Větší bouřka se naštěstí Hradci vyhnula, navíc letošní areál je na výkyvy počasí dobře připraven. Hlediště hlavních dvou scén jsou sice nekrytá, ale k dispozici jsou i dvě velké scény pod stanem. Další pódia máme v bývalých leteckých hangárech,“ informoval v pořadu Dobré ráno mluvčí festivalu Šimon Kotek.

Dnes večer vystoupí další z hvězdných formací, Offspring z USA. Punková kapela vznikla v 90. letech, velkého komerčního úspěchu dosáhla deskou Smash z roku 1994. Jejich další tři alba Ixnay, Americana a Conspiracy Of One obdržela platinové certifikace. Celkem kapela Prodala více než 32 milionů alb, čímž se stala nejprodávanější punk-rockovou skupinou v historii.

„Festival je oblíbený zvláště kvůli dobré objevné dramaturgii, kdy kromě několika velkých hvězd jsou zde prezentovány i poměrně neznámé, ale zajímavé kapely, které vystupují v dobrých časech,“ podotkl Kotek.

Kvůli zájmu diváků jsou v době konání festivalu posíleny vlakové spoje směřující do Hradce Králové. Festival se vloni přestěhoval do Hradce Králové z Českého Brodu, kde areál podle Kotka již nevyhovoval a těžko se tam snášelo deštivé počasí, které je nedílnou součástí festivalu.

Na festivalu jsou očekáváni ještě britští Massive Atack, z USA dále skupiny Flogging Molly, Outville, Helmet, H20 a Madball, z Kanady Invasives, z Německa VNV Naton a z Mexika Los De Abajo. Slovenským reprezentantem na festivalu je kapela Horkýže slíže; domácí scénu zastoupuje například Mig 21, Tři sestry s Jaroslavem Uhlířem, Už jsme doma, Psí vojáci, Sunshine nebo E!E.

Vydáno pod