Na webu jsou zdarma k vidění unikátní staré filmy

Paříž/Praha - Od 3. července bylo na internetu zpřístupněno asi 50 neznámých filmů vyrobených mezi lety 1898 až 1970 a pocházejících z různých končin světa. Všechny jsou doplněny titulky v pěti jazycích - francouzštině, angličtině, španělštině, italštině a němčině.

Na webové stránce Europa Film Treasures se podílí téměř třicítka filmoték a archivů z 19 evropských zemí, včetně Česka. Přístup k těmto filmovým pokladům je zdarma. Filmový materiál pro stránku poskytly zejména instituce s bohatou filmotékou, jako londýnský British Film Institute, Museo Nazionale del Cinema v italském Turíně, španělská Filmoteca Espaňola v Madridu, český Národní filmový archiv (NFA), moskevský GosFilmoFond, pařížská Cinématheque française a Svenska Filminstitutet ve Stockholmu. Tyto instituce nabídly mnohdy skutečné rarity všech žánrů, od kovbojek přes komedie, vědeckofantastické snímky, animované filmy, reklamy, reportáže, zpravodajské šoty až po erotické snímky.

Opětnému zpřístupnění zapomenutých filmů předcházely náročné restaurátorské zásahy a také nové hudební ozvučení. Podle ředitele NFA Vladimíra Opěly zatím není plně vyřešena legislativa, která brání širšímu zastoupení pražského archivu na tomto projektu. „Spolu s ostatními archivy jsme zatím vydali DVD, na kterém jsou tři naše staré snímky - Praha roku 1911, Žofínská plovárna a také Francouzská Riviéra, což je neidentifikovaný, velice pozoruhodný film zřejmě z roku 1917,“ uvedl Opěla, který dále upozornil, že v rámci takzvané Evropské digitální knihovny bylo s Bruselem dohodnuto, že Asociace evropských filmových archivů sdružující 37 organizací vytvoří jednotnou filmovou bránu.

„Jsme v zakládajícím konsorciu tohoto projektu, který bude zahájen letos 1. září, kam budou přesouvány filmy z jednotlivých archivů. Ale i tam se stále jedná o autorských právech, která jsou největší brzdou. Filmy jsou totiž chráněny 70 let po smrti posledního z autorů,“ vysvětlil Opěla.

Do konce letošního roku nabídne nová filmová stránka asi stovku zrekonstruovaných snímků, v roce 2012 už to má být pětkrát víc. Uživatel bude mít filmy k dispozici prostřednictvím streamingu, který zaručí kvalitní přenos videa a zvuku.

Raná léta němého filmu zastupuje v nabídce například Bucking Broadway 1917), jeden z prvních westernů Johna Forda, nebo anglická Vzdušná válka budoucnosti (1909), jakýsi předobraz vědeckofantastických snímků, kde ovšem útočnou armádu představuje flotila horkovzdušných balonů.  Filmoví nadšenci se mohou seznámit i se strhujícími dokumenty, jeden například zachycuje náboženský rituál sekty dervišů v Makedonii, další zase noční a zakázaný lov ryb dynamitem na řece Rhoně z roku 1933 od Jeana Aurenche a Pierra Charboniera. Vedle animovaného snímku Tulips shall grow, který natočil v roce 1942 George Pal jako poetické poselství naděje okupované Evropě, lze zhlédnout eroticky laděný film neznámého autora z roku 1948, zachycující dvojnici proslulé Marilyn Monroeové.

„Filmy neexistují, pokud nemají diváka. Proto je nutné filmy zpřístupnit uživatelům nového média, kterým je internet. Jinak všechny ty nádherné filmy ztratí duši i tělo, protože Evropa v nich vlastní jednu z nejdůležitějších pamětí světa,“ říká Serge Bromberg, tvůrce webové stránky Europa Film Treasures.  

„Chceme, aby naše filmy byly přístupné širokému publiku, a to zcela legálně. Pokud filmotéky nedokážou upoutat zájem veřejnosti, pak v budoucnosti zemřou,“ míní konzervátor berlínské filmotéky Martin Koerber. Rozpočet stránky Europa Film Treasures počítá s 550.000 eury, polovinou přispěl evropský program Media. V brzké době má být obsah rozšířen o příspěvky historiků a lidí, kteří se na filmové tvorbě podílejí, stejně jako o komentáře milovníků filmu.

Vydáno pod