MFF v Karlových Varech byl zahájen

Karlovy Vary - Stovky filmových nadšenců i návštěvníku se již po poledni shromažďovaly kolem netradičně do zelena zbarveného koberce. Úderem 7 hodiny večerní byla přehlídka světové kinematografie slavnostně zahájena v sále hotelu Thermal za přítomnosti hlavní hvězdy celého festivalu - amerického herce Roberta de Nira. Mimo plánovaného přebrání křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii představil ve večerních hodinách svůj nový film Co se vlastně stalo.

„Jsem samozřejmě zvědavý, jak diváci zareagují na můj snímek,“ prozradil populární představitel drsných rolí v krátkém rozhovoru v místě konání těsně před zahájením. Na filmu se podílel nejen jako herec, ale také jako spolurežisér.

Ulicemi západočeského lázeňského střediska, ode dneška na pár dní vyhrazeném diváckému relaxu, korzovali během dneška nejen příznivci amerického herce. Organizátoři se rozhodli vyjít vstříc návštěvníkům, kteří se vydali do dějiště festivalu ještě před zahájením oficiálního programu, a pro nedočkavce odvysílali 10 vybraných filmů již v odpoledních hodinách.

Provázením úvodního večera se opět zhostil Marek Eben. Zahájení bylo mimo filmu a ocenění Roberta de Nira vyšperkováno i tradičními hranými skeči, které doprovázejí filmový festival. Zajímavostí je zastoupení české kinematografické školy v hlavní soutěžní kategorii. Mezi čtrnácti filmy se vyskytují hned dva tuzemské snímky - Bratři Karamazovy Petra Zelenky a Děti noci v režii Michaely Pavlátové.

Většina soutěžních filmů se nese v duchu složitosti mezilidských vztahů, jak prozradila programová ředitelka Eva Zaoralová. V kategorii dokumentů mohou diváci zhlédnout unikátní snímek René Heleny Třeštíkové či Bye Bye Šanghaj Jany Bokové. Jedním z očekávaných vrcholů bude zítřejší uvedení Jakubiskova filmu Báthory, nejdražšího v historii české kinematografie. Na závěr připravili organizátoři hit letošního léta - filmový muzikál Mamma Mia s hudbou skupiny ABBA.

Výčet hereckých hvězd doplní během festivalu americký herec Christopher Lee, němec Armin Miller Staal, ze zámoří by mohl dorazit také Nick Nolte. Očekánavými hosty je i pěvecké oscarové duo Markéta Irglová-Glen Hansard.