Světová premiéra filmu Bathory - hlavní dnešní událost karlovarského festivalu

Karlovy Vary - Karlovarský festival bude dnes od pěti hodin místem, kde se uskuteční světová premiéra dlouho očekávaného filmu Juraje Jakubiska Bathory. Režisér slibuje nevšední pohled na příběh Čachtické paní, která se údajně koupala v krvi panen, a proto bývá označována za největší vražedkyni všech dob. Rozpočet filmu činil 300 milionů korun.

Snímek je mezinárodně obsazený. Hlavní roli v něm hraje anglická herečka Anna Frielová. Objeví se tam také italský herec Franco Nero, ale i spousta českých a slovenských herců jako Lucie Vondráčková, Bolek Polívka nebo Karel Roden. Snímek přichází do kin 10. července.

Kromě premiéry Jakubiskova filmu pořádá v Karlových Varech americký herec, producent a režisér Robert De Niro tiskovou konferenci. S novináři se v karlovarské Galerii umění setká i hollywoodský herec, režisér a malíř Armin Mueller-Stahl, který tu otevře výstavu svých obrazů. Stejně jako De Niro není ve Varech poprvé. Byl tu už v 60. letech a pak i v roce 1997.

Premiéra Jakubiskovy Bathory je očekávána s velkým zájmem. V minulých dnech měla jen jednu uzavřenou projekci v Bratislavě. Režisér zároveň převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Na programu festivalu budou i další desítky projekcí. Hlavní mezinárodní porota, v jejímž čele je režisér Ivan Passer, dnes zhlédne dánský snímek nazvaný Ukrutně šťastni a italskou hořkou komedii s názvem Ranní ptáče dál doskáče.

Robert De Niro
Zdroj: ČT24
Vydáno pod