Satirická komedie s Robertem De Nirem popisuje skutečný hollywoodský svět

Karlovy Vary - Snímek režiséra Barryho Levinsona Co se vlastně stalo vznikl podle skutečných postav a popisuje skutečný hollywoodský svět. Jeden z hlavních hostů karlovarského festivalu americký herec Robert De Niro tak na tiskové konferenci v Karlových Varech komentoval zahajovací snímek festivalu. Právě De Niro ve filmu ztvárnil hollywoodského producenta, jehož chvilka slávy už dávno minula.

V souvislosti s tímto snímkem poznamenal, že podobné situace zná. „Jako herec jsem chodil na testovací projekce ze zvědavosti. V roli režiséra je to ale jiné. Jste citlivější na reakce diváků, musíte být trpělivý, mít odstup a nebrat si věci osobně,“ dodal. Tato satirická komedie měla světovou premiéru na festivalu Sundance a letošní festival v Cannes zakončovala. V amerických kinech bude mít premiéru 3. října, do českých kin se dostane začátkem příštího roku.

Filmaři musí odolávat tlaku okolí 

Americký herec, producent, režisér a držitel dvou Oscarů Robert De Niro se také vyjadřoval ke své filmařské práci. Filmař musí být podle jeho názoru schopen odolat tlaku okolí. „Zástupci studií a další mají na svůj postoj právo. Dávají režisérovi peníze a mají moc. Ale jako režisér musíte rozhodovat sám za sebe. Vy jediný víte, jaký ten příběh má být,“ tvrdí De Niro. „Když režíruji já, jsem rád, když k tomu přispějí všichni, ale nakonec musím rozhodnout, co chci udělat, a to se ode mě očekává“ přibližuje De Niro režisérskou práci.

De Niro, který v pátek v Karlových Varech převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, by prý neodmítl, kdyby ho festival požádal o účinkování ve znělce. Tak jako to udělali například Miloš Forman, Harvey Keitel či Danny de Vito. Sám sebe by ale nerežíroval, spolehl by se prý na nápady jiných.

Nový prezident USA by měl být Barack Obama

Americký herec se vyjádřil i k politice, když na jeden z dotazů odpověděl, že podporuje demokratického kandidáta na amerického prezidenta Baracka Obamu. „Měl by se stát prezidentem a bude jím. Protože představuje naději pro lidi v naší zemi a její vztahy se světem,“ řekl.

Robert De Niro přijel na karlovarský festival už v roce 1990. Tehdy to vysvětlil tím, že o něm hodně slyšel. Navíc chtěl na vlastní oči spatřit změny po listopadové revoluci a stát se, jak uvedl, „svědkem alespoň malé části historie Československa, zemí východní Evropy a celého světa“.

Robert De Niro ztvárnil širokou plejádu postav

V desítkách filmů, ve kterých hrál, ztvárnil De Niro širokou plejádu postav - od zákeřných psychopatů přes tvrdé dobrodruhy až po ďábla a docela obyčejné lidi. Osmkrát spolupracoval s režisérem Martinem Scorsesem. „Máme krásný tvůrčí vztah, vždy se spolu dobře bavíme a těším se, že spolu uděláme další filmy,“ podotkl. Ke nemnoha rolím v komediích poznamenal, že je pro ně podstatné, aby herec a režisér stejně chápali to, co je legrační. „Nesmějí to zkrátka vidět jinak,“ dodal De Niro, který v polovině srpna oslaví pětašedesátiny.

Vydáno pod