Herec Armin Mueller-Stahl na MFF zahájil svou výstavu obrazů

Karlovy Vary - V karlovarské Galerii umění byla dnes charismatickým hercem a výtvarníkem Arminem Mueller-Stahlem zahájena jeho vlastní výstava s názvem Menschenbilder (Obrazy lidí). Mueller-Stahl zde představuje přes 70 obrazů, kreseb a grafik, které vytvořil v letech 2001 až 2007.

Soubor vystavený v galerii je průřezovou výstavou. Představuje malířův oblíbený figurální žánr. K tomu odkazuje i název výstavy Menschenbilder, jednoduše přeložený jako Obrazy lidí, respektive Lidské obrazy. Mueller-Stahlova tvorba je vesměs inspirována filmovými a divadelními náměty (Urfaust, Hamlet, Noc na zemi). Hlavní kolekce 25 obrazů středních a větších formátů je doplněna několika desítkami kombinovaných technik, kreseb, skic a grafických listů zobrazujících identická témata z malby. 

Mueller-Stahl novinářům před zahájením karlovarské výstavy řekl, že měl o své tvorbě nejdříve určité pochybnosti. A to hlavně proto, že mu malování šlo poměrně snadno. „Říkal jsme si, jak by to mohlo být dobré, když je to pro mě tak lehké. Ale pak jsem začal věřit a vystavovat,“ uvedl Mueller-Stahl. 

Herec poznamenal, že necítí výraznou trému ani při hraní, ani předtím, než své obrazy prezentuje na veřejnosti. Při malování si ale odpočine, cítí se při něm volný. „Když už bych měl hovořit o určité trémě, tak spíše souvisí s natáčením a hereckou prací. Přece jen ji ovlivňuje mnohem více faktorů, musím se spoléhat na lidi okolo i na svou paměť,“ dodal.

Podle ředitele karlovarské galerie Jana Samce charakterizuje hercovu tvorbu vyzrálost výtvarného projevu, suverénní kresebná zkratka i dokonalé zvládnutí grafických technik. „Od roku 2000 vystavuje nejen v rodném Německu, ale i ve Spojených státech amerických a v Itálii,“ uvedl Samec. 

Světově proslulý herec a režisér Armin Mueller-Stahl (1930, Tylže) začínal uměleckou kariéru v Berlíně. Po krátkém období, kdy působil jako hudební pedagog, byl v roce 1952 přijat do prvního hereckého angažmá v berlínském Theater am Schiffbauerdamm. V 60. a 70. letech patřil k nejobsazovanějším filmovým a televizním hercům bývalé NDR. V roce 1979 emigroval do tehdejšího Západního Berlína.

Jako jeden z mála evropských neanglických herců se výrazněji prosadil v Hollywoodu. Z bohaté filmografie nelze pominout práce s Rainerem Wernerem Fassbinderem (Lola, 1981, Touha Veroniky Vossové, 1982), Andrzejem Wajdou (Láska v Německu, 1983), Istvánem Szabó (Plukovník Redl, 1984). V USA pracoval mimo jiné s Costou - Gavrasem (Hrací skříňka, 1989), Jimem Jarmuschem (Noc na Zemi, 1991), Billem Augustem (Dům duchů,1995). Výstavní soubor připravila Galerie umění Karlovy Vary ve spolupráci s Kunsthausem Lübeck a v rámci česko-německého multikulturního projektu Společně - Miteinander.