Režisér Zdeněk Tyc dokončil natáčení filmu El Paso

Karlovy Vary - Režisér a scenárista Zdeněk Tyc dokončil natáčení svého snímku El Paso, který vznikl v produkci společnosti Total HelpArt Ondřeje Trojana a v koprodukci s brněnským studiem České televize. Snímek s rozpočtem 20 milionů korun je komorním příběhem ovdovělé romské ženy a jejích sedmi dětí, které chce jejich matka za každou cenu vychovat sama a uchránit je před umístěním do dětských domovů. Hlavní role ve filmu ztvárnili Linda Rybová, Irena Horváthová, David Prachař, Igor Chmela, Jana Janěková ml., Vladimír Javorský, Igor Bareš a Leoš Noha.

Filmem, který Tyc natáčel souběžně dvěma kamerami, prolíná soudní případ řešící zoufalý boj romské matky sedmi dětí s úřady. Hrdinka příběhu totiž netuší, že dluží městu obrovskou částku za byt, jelikož všechny tyto praktické záležitosti zařizoval její muž. Na všechno je sama a neví kudy dál. Sociální pracovníci rodinu nemilosrdně přemístí do sociálního bytu o jedné místnosti. Na pomoc přijde mladá ambiciózní právnička a později jako ochránce sociálně slabých i kurátor. 

„Natáčení bylo časově náročné už proto, že režisér potřeboval ve snímku zachytit všechny roční doby. Herci proto zažili déšť, sníh i vedro,“ řekla mluvčí projektu Pavlína Fechterová.

Neobvyklé řešení si vyžádala velice častá přítomnost minimálně šesti dětských herců na place. Za účelem zvýšení autenticity jejich výkonu bylo potřeba zmást jejich pozornost, rozptylovat je a zachycovat autentické chvilky. Následné práce, jako ozvučování filmu a postsynchrony, na sebe plynule navazují, takže termín premiéry 20. ledna 2009 bude zřejmě dodržen.

„Teď se dá do díla střihač Vladimír Barák, aby snímek mohl mít 20. ledna příštího roku plánovanou premiéru,“ dodala Fechterová. Tato fáze podle ní potrvá až do poloviny září.

Distributorem snímku El Paso bude společnost Falcon. Prvním Tycovým celovečerním projektem byl koncem 80. let snímek Vojtěch, řečený sirotek. Následovaly filmy Žiletky, Už a v roce 2002 psychologické drama Smradi. To bylo tehdy uvedeno i v soutěži karlovarského festivalu a odneslo si diváckou cenu. Ve stejném roce byl Tyc odměněn i za režii na přehlídce v Istanbulu.