Na Rock for People přijelo 25 tisíc lidí, více než loni

Hradec Králové  - Na letišti v Hradci Králové, kde v noci na dnešek vystoupení britské skupiny Massive Attack ukončilo mezinárodní hudební festival Rock for People, návštěvníci dopoledne bourali stanové městečko a pořadatelé rušili pódia a ostatní dočasné stavby. "Festival skončil bez problémů. Odhadujeme, že přišlo asi 25.000 lidí," řekl mluvčí pořadatelů Šimon Kotek. To bylo o zhruba pětinu více než loni.

Na akci se od středy, kdy 14. ročník „festivalu pro lidi“ začal už tradičním „večírkem pro nedočkavé“, vystřídalo přibližně 150 domácích a zahraničních kapel a hudebních projektů. Zdravotníci podle Kotka ošetřili asi tři stovky lidí s lehčími obtížemi. Jediné vážnější zranění utrpěl jeden z diváků, kterého při vystoupení americké neopunkové kapely The Offspring vytáhli z mnohatisícového burácejícího kotle se zlomeným žebrem.

„Letošní ročník byl nabitý většími jmény, což znamenalo i více starostí,“ řekl zakladatel a hlavní organizátor Rock for People Michal Thomes. Loňské přestěhování dějiště festivalu ze stadionu v Českém Brodě na Kolínsku do Hradce podle něj přehlídce pomohlo. Letos se prý průběh akce vylepšil ještě i dramaturgicky řazením vystoupení jednotlivých kapel.

„Všechno do sebe zapadá, máme to udělané tak, že na jedné velké scéně se hraje, na jedné se připravuje,“ uvedl Thomes. Řada posluchačů ovšem změnu nepřijala s nadšením. Například populární mexická kapela Panteon Rococo na festival přijela se zpožděním a odehrála proto k jejich lítosti výrazně zkrácené vystoupení. Podle Thomese to bylo ale nejmenší zlo. „Kdyby se nám zpozdila jedna scéna, tak nám rozhodí tu druhou,“ vysvětlil.

Problém s Kaiser Chiefs 

Nejvíce starostí organizátorům kupodivu nenadělal nepříjemný déšť, který poznamenal ve čtvrtek vystoupení letošní první velké zahraniční hvězdy, britských Kaiser Chiefs. Obrovským produkčním oříškem totiž byla pouhá doprava této skupiny na její další festivalové vystoupení, které si tato kytarová formace naplánovala na festivalu v Rumunsku.

Muzikanti totiž sice z Hradce Králové vyjeli včas, aby stihli letadlo, jejich auto však cestou selhalo. „Byla to bezvýchodná situace, kdy to vypadalo, že jim letadlo uletí a na festivalu nevystoupí. Byl by z toho asi hodně velký průšvih,“ přiznal Thomes, jehož agentura by tak zřejmě musela hradit honorář za rumunský koncert. Vše se však nakonec s notnou mírou štěstí podařilo zvládnout. „Na ulici pochytali asi šest taxíků, které je odvezly na letiště. Stihlo se to jenom díky tomu, že to letadlo mělo zpoždění,“ dodal s ulehčením Thomes.

Vydáno pod