Na MFF probíhá retrospektiva filmů mexického režiséra Artura Ripsteina

Karlovy Vary - Mexický režisér Arturo Ripstein přivezl na 43. ročník Mezinárodního filmového festivalu do Karlových Varů sedm svých snímků. Retrospektiva všech těchto snímků proběhne postupně ve zvláštní sekci věnované právě tomuto filmaři. První z nich, Černý palác, mohli diváci sledovat již dnes. Na plátnech se v příštích dnech objeví i další filmy jako Hrdinové a doba, Královna noci, Panna chlípnosti, Říše bohatství, Zámek čistoty a Zkáza mužů.

„Je to opravdu skvělé, že se tady uvádí moje retrospektiva. Nejsem jenom vděčný, ale je to pro mě také velká čest,“ uvedl Ripstein.

Arturo Ripstein je považován za výraznou avšak kontroverzní postavu mexické kinematografie. Zvláště jeho poslední snímky se kvůli jeho negativnímu pohledu na mexickou společnost v Mexiku téměř neuvádějí. „Ukazoval jsem vždy Mexiko, tak jak já mu rozumím a jak ho vidím. Nechtěl jsem úmyslně dělat zasmušilé filmy, ale takový jsem já,“ komentoval své snímky v rozhovoru se zpravodajem ČT.

Ripsteinovo dílo je velmi různorodé a podílel se v různé formě na vzniku zhruba 50 snímků. „V Mexiku bylo obtížné pracovat, točili jsem filmy, které jsou tvrdé, zobrazují realitu tak, jak ji lidé nechtějí vidět,“ přiblížila podmínky, v nichž pracují mexičtí tvůrci, scenáristka Alicia Garcia-Diegová. „Filmy nemusí nutně zobrazovat realitu, ale určitý aspekt reality by zde být měl a současné mexické filmy krom Amores perros realitu neukazují, “ dodal Ripstein.

V Evropě se tomuto velkému režisérovi oproti Mexiku dostává řady uznání. Ripstein obdržel přes 30 různých ocenění na významných filmových přehlídkách. V Mexiku dostal v roce 1997 Národní cenu vědy a umění.